E. Beberapa Permasalahan Melibatkan Tayammum

Tajuk:
๐Ÿ”— Bolehkah Tayammum bagi orang yang khuatir tertinggal rombongan?
๐Ÿ”— Tayammum untuk balas salam ketika bermukim atau pun safar, walaupun pada ketika itu ada air.
๐Ÿ”— Tayammum bagi orang sakit.
๐Ÿ”— Tayamumum orang yang musafir
๐Ÿ”— Tayammum orang yang dalam junub.
๐Ÿ”— Apakah benar tayammum sampai ke lengan atau sampai ke ketiak?
๐Ÿ”— Adakah tayammum sekali tepuk atau dua kali tepuk pada tanah?
๐Ÿ”— Adakah tayammum dapat menggantikan kedudukan air?
๐Ÿ”— Syarat sucinya tanah yang digunakan untuk tayammum.
๐Ÿ”— Boleh tayammum secara jamaah dari satu tempat.
๐Ÿ”— Sah solat orang yang wuduโ€™ mengikuti imam yang tayammum.
๐Ÿ”— Orang yang solat dengan tayammum tidak perlu mengulangi solat walaupun air ada sebelum habis waktu solat.
๐Ÿ”— Membeli air untuk wudhu’ dan tidak tayammum.
๐Ÿ”— Adakah batasan jarak tertentu untuk mencari air sebelum tayammum?
๐Ÿ”— Jika air hanya cukup untuk bersuci.
๐Ÿ”— Solat tanpa wuduk mahu pun tayammum.
๐Ÿ”— Bolehkah seseorang bertayammum jika dia mampu menggunakan air tetapi khuatir akan keluar waktu apabila menggunakannya?
๐Ÿ”— Makruhkah orang yang tidak mendapatkan air menyetubuhi isterinya?

E. Beberapa permasalahan yang melibatkan Tayammum

Seperti biasa, ada sahaja perbincangan yang timbul dalam bab Tayammum ini. Ulama telah membincangkan banyak perkara dan sekarang kita bincangkan beberapa permasalahan yang selalu ditimbulkan.

Semoga dengan meneliti permasalahan-permasalahan ini, kita semakin faham tentang Tayammum dan dapat mengamalkannya.

1. Bolehkah Tayammum bagi orang yang khuatir tertinggal rombongan?

Ini satu masalah yang mungkin sering terjadi. Biasalah Rombongan Kak Limah tiap-tiap cuti sekolah akan ada melawat ke sana sini naik bas. Bolehkah hendak pakai tayammum dalam keadaan begitu? Ini disebabkan kalau pergi ke tandas takut kena tinggal pula?

Begitu jugalah dalam keadaan menaiki bas express. Bolehkah tayammum sahaja? Syaikh Albani menjawab pertanyaan ini dengan mengatakan ini adalah isu relatif. Tertinggal rombongan itu bergantung kepada keadaan.

Ada yang kalau tertinggal itu boleh menyebabkan nyawa melayang kerana kena tinggal di kawasan musuh. Selain itu ada yang cuma tertinggal rombongan sahaja dan nanti rombongan akan patah balik.

Maka, ini kena nilai keadaan sendiri: adakah ia membahayakan atau tidak? Ia bergantung kepada keadaan anda. Anda sendiri yang akan menjawab di hadapan Allah ๏ทป.


 

2. Tayammum untuk balas salam ketika bermukim atau pun safar, walaupun pada ketika itu ada air

โœIsu ini adalah berdasarkan hadis ini:

325 โ€“ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ูŠูŽุญู’ูŠูŽู‰ ุจู’ู†ู ุจููƒูŽูŠู’ุฑู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุงู„ู„ูŽู‘ูŠู’ุซู ุนูŽู†ู’ ุฌูŽุนู’ููŽุฑู ุจู’ู†ู ุฑูŽุจููŠุนูŽุฉูŽ ุนูŽู†ู’ ุงู„ู’ุฃูŽุนู’ุฑูŽุฌู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุณูŽู…ูุนู’ุชู ุนูู…ูŽูŠู’ุฑู‹ุง ู…ูŽูˆู’ู„ูŽู‰ ุงุจู’ู†ู ุนูŽุจูŽู‘ุงุณู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽู‚ู’ุจูŽู„ู’ุชู ุฃูŽู†ูŽุง ูˆูŽุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุจู’ู†ู ูŠูŽุณูŽุงุฑู ู…ูŽูˆู’ู„ูŽู‰ ู…ูŽูŠู’ู…ููˆู†ูŽุฉูŽ ุฒูŽูˆู’ุฌู ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ุฏูŽุฎูŽู„ู’ู†ูŽุง ุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽุจููŠ ุฌูู‡ูŽูŠู’ู…ู ุจู’ู†ู ุงู„ู’ุญูŽุงุฑูุซู ุจู’ู†ู ุงู„ุตูู‘ู…ูŽู‘ุฉู ุงู„ู’ุฃูŽู†ู’ุตูŽุงุฑููŠูู‘ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ุงู„ู’ุฌูู‡ูŽูŠู’ู…ู ุงู„ู’ุฃูŽู†ู’ุตูŽุงุฑููŠูู‘ ุฃูŽู‚ู’ุจูŽู„ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ู…ูู†ู’ ู†ูŽุญู’ูˆู ุจูุฆู’ุฑู ุฌูŽู…ูŽู„ู ููŽู„ูŽู‚ููŠูŽู‡ู ุฑูŽุฌูู„ูŒ ููŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ููŽู„ูŽู…ู’ ูŠูŽุฑูุฏูŽู‘ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ุฃูŽู‚ู’ุจูŽู„ูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู’ุฌูุฏูŽุงุฑู ููŽู…ูŽุณูŽุญูŽ ุจููˆูŽุฌู’ู‡ูู‡ู ูˆูŽูŠูŽุฏูŽูŠู’ู‡ู ุซูู…ูŽู‘ ุฑูŽุฏูŽู‘ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ุงู„ุณูŽู‘ู„ูŽุงู…ูŽ

325. Telah menceritakan kepada kami Yahya bin Bukair berkata, telah menceritakan kepada kami Al Laits dari Jaโ€™far bin Rabiโ€™ah dari Al Aโ€™raj ia berkata, โ€œAku mendengar Umair mantan budak Ibnu Abbas, dia berkata, โ€œAku dan Abdullah bin Yasar, mantan budak Maimunah, isteri Nabi shallallahu โ€˜alaihi wasallam pernah mengunjungi Abu Juhaim Ibnul Harits bin Ash Shimmah Al Anshari, dia berkata, โ€œNabi shallallahu โ€˜alaihi wasallam kembali dari Bi`ar Jamal (nama tempat), lalu ada seorang laki-laki menemui baginda seraya memberi salam, namun baginda tidak membalasnya. Baginda kemudian pergi ke dinding dan menepuk tangan ke dinding, lalu mengusap muka dan kedua belah tangannya. Baru kemudian membalas salam kepada orang itu.โ€
Sahih Bukhari no. 325.

Syarah:
Waktu itu Nabi Muhammad ๏ทบ berada di Madinah, maka baginda sedang bermukim dan baginda dalam hadas pada waktu itu. Apabila baginda mendengar salam, baginda tidak mahu menjawab salam itu dalam hadas, maka baginda terus sahaja tayammum.

Mungkin air ada waktu itu, tetapi baginda ๏ทบ hendak cepat kerana takut orang yang beri salam itu akan pergi. Ini hanya sunat sahaja. Tidaklah kita perlu ada wuduk baru boleh jawab salam.


 

3. Tayammum bagi orang sakit.

Walaupun ada air, tetapi orang sakit boleh menggunakan Tayammum.

โœDalilnya ayat Maidah:6

ูˆูŽุฅูู† ูƒูู†ุชูู… ู…ูŽุฑุถู‰ูฐ ุฃูŽูˆ ุนูŽู„ู‰ูฐ ุณูŽููŽุฑู ุฃูŽูˆ ุฌุงุกูŽ ุฃูŽุญูŽุฏูŒ ู…ูู†ูƒูู… ู…ูู†ูŽ ุงู„ุบุงุฆูุทู ุฃูŽูˆ ู„ุงู…ูŽุณุชูู…ู ุงู„ู†ู‘ูุณุงุกูŽ ููŽู„ูŽู… ุชูŽุฌูุฏูˆุง ู…ุงุกู‹ ููŽุชูŽูŠูŽู…ู‘ูŽู…ูˆุง

dan jika kamu sakit atau dalam perjalanan atau kembali dari tempat buang air atau menyentuh perempuan, lalu kamu tidak memperoleh air, maka bertayammumlah.

Namun, persoalannya, sakit yang macam mana? Maka ini pun perlu dijawab sendiri oleh pesakit. Sama ada sakitnya itu boleh pakai air atau tidak.

Ini kerana ada sakit yang biasa sahaja, demam sikit sahaja. Bolehlah pakai air untuk wuduโ€™ kalau begitu, janganlah mengada-ngada tetapi ada jenis sakit yang memang bahaya pakai air. Mungkin luka tidak dapat sembuh atau air sangat sejuk sampai boleh menyebabkan dia jadi demam lagi teruk.

Selain itu mungkin, dia sakit dan air ada, tetapi tidak boleh hendak ke bilik air untuk ambil air. Maka ini pun boleh tayammum juga. Ringkasnya, kita kena nilai sendiri keadaan kita. Letaklah diri di pertengahan: jangan bermudah sangat dan jangan menyusahkan diri sangat sampai membahayakan.


 

4. Tayamum orang yang musafir

Selalunya Tayammum ini diamalkan oleh orang yang dalam musafir.

โœDalil bagi orang yang musafir boleh tayammum (kalau tidak jumpa air) adalah ayat Nisaโ€™:43

ูˆูŽุฅูู† ูƒูู†ุชูู… ู…ูŽุฑุถู‰ูฐ ุฃูŽูˆ ุนูŽู„ู‰ูฐ ุณูŽููŽุฑู ุฃูŽูˆ ุฌุงุกูŽ ุฃูŽุญูŽุฏูŒ ู…ูู†ูƒูู… ู…ูู†ูŽ ุงู„ุบุงุฆูุทู ุฃูŽูˆ ู„ุงู…ูŽุณุชูู…ู ุงู„ู†ู‘ูุณุงุกูŽ ููŽู„ูŽู… ุชูŽุฌูุฏูˆุง ู…ุงุกู‹ ููŽุชูŽูŠูŽู…ู‘ูŽู…ูˆุง

Dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau datang dari tempat buang air atau kamu telah menyentuh perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air, maka bertayamumlah kamu

Mungkin dalam perjalanan itu ada air, tetapi air itu sedikit sahaja dan diperlukan untuk minuman, maka dalam keadaan ini boleh tayammum menggantikan air untuk mengangkat hadas.


 

5. Tayammum orang yang dalam junub.

Orang yang bertayamum juga boleh menggunakan Tayammum untuk mengangkat hadas besarnya itu.

โœDalilnya adalah ayat Maidah:6 itu juga

ูˆูŽุฅูู† ูƒูู†ุชูู… ู…ูŽุฑุถู‰ูฐ ุฃูŽูˆ ุนูŽู„ู‰ูฐ ุณูŽููŽุฑู ุฃูŽูˆ ุฌุงุกูŽ ุฃูŽุญูŽุฏูŒ ู…ูู†ูƒูู… ู…ูู†ูŽ ุงู„ุบุงุฆูุทู ุฃูŽูˆ ู„ุงู…ูŽุณุชูู…ู ุงู„ู†ู‘ูุณุงุกูŽ ููŽู„ูŽู… ุชูŽุฌูุฏูˆุง ู…ุงุกู‹ ููŽุชูŽูŠูŽู…ู‘ูŽู…ูˆุง

dan jika kamu sakit atau dalam perjalanan atau kembali dari tempat buang air atau menyentuh perempuan, lalu kamu tidak memperoleh air, maka bertayammumlah

Dalam ayat ini, kalimah โ€˜menyentuh wanitaโ€™ itu bukan sahaja bermaksud โ€˜sentuhโ€™ biasa tetapi bersentuh-sentuhan. Keadaan yang dimaksudkan adalah jimak. Maka kalau dalam junub dan tiada air, maka boleh menggunakan tayammum. Ini disokong oleh sunnah juga.

โœLihat hadis ini:

326 โ€“ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุขุฏูŽู…ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุดูุนู’ุจูŽุฉู ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุงู„ู’ุญูŽูƒูŽู…ู ุนูŽู†ู’ ุฐูŽุฑูู‘ ุนูŽู†ู’ ุณูŽุนููŠุฏู ุจู’ู†ู ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ุฑูŽู‘ุญู’ู…ูŽู†ู ุจู’ู†ู ุฃูŽุจู’ุฒูŽู‰ ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠู‡ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฌูŽุงุกูŽ ุฑูŽุฌูู„ูŒ ุฅูู„ูŽู‰ ุนูู…ูŽุฑูŽ ุจู’ู†ู ุงู„ู’ุฎูŽุทูŽู‘ุงุจู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฅูู†ูู‘ูŠ ุฃูŽุฌู’ู†ูŽุจู’ุชู ููŽู„ูŽู…ู’ ุฃูุตูุจู’ ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุนูŽู…ูŽู‘ุงุฑู ุจู’ู†ู ูŠูŽุงุณูุฑู ู„ูุนูู…ูŽุฑูŽ ุจู’ู†ู ุงู„ู’ุฎูŽุทูŽู‘ุงุจู ุฃูŽู…ูŽุง ุชูŽุฐู’ูƒูุฑู ุฃูŽู†ูŽู‘ุง ูƒูู†ูŽู‘ุง ูููŠ ุณูŽููŽุฑู ุฃูŽู†ูŽุง ูˆูŽุฃูŽู†ู’ุชูŽ ููŽุฃูŽู…ูŽู‘ุง ุฃูŽู†ู’ุชูŽ ููŽู„ูŽู…ู’ ุชูุตูŽู„ูู‘ ูˆูŽุฃูŽู…ูŽู‘ุง ุฃูŽู†ูŽุง ููŽุชูŽู…ูŽุนูŽู‘ูƒู’ุชู ููŽุตูŽู„ูŽู‘ูŠู’ุชู ููŽุฐูŽูƒูŽุฑู’ุชู ู„ูู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุฅูู†ูŽู‘ู…ูŽุง ูƒูŽุงู†ูŽ ูŠูŽูƒู’ูููŠูƒูŽ ู‡ูŽูƒูŽุฐูŽุง ููŽุถูŽุฑูŽุจูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุจููƒูŽููŽู‘ูŠู’ู‡ู ุงู„ู’ุฃูŽุฑู’ุถูŽ ูˆูŽู†ูŽููŽุฎูŽ ูููŠู‡ูู…ูŽุง ุซูู…ูŽู‘ ู…ูŽุณูŽุญูŽ ุจูู‡ูู…ูŽุง ูˆูŽุฌู’ู‡ูŽู‡ู ูˆูŽูƒูŽููŽู‘ูŠู’ู‡ู

326. Telah menceritakan kepada kami Adam ia berkata; telah menceritakan kepada kami Syuโ€™bah berkata, telah menceritakan kepada kami Al Hakam dari Dzar dari Saโ€™id bin โ€˜Abdurrahman bin Abza dari Bapaknya berkata, โ€œSeorang laki-laki datang kepada Umar Ibnul Khaththab dan berkata, โ€œbagaimana kalau aku mengalami junub tapi tidak mendapatkan air?โ€ Maka berkatalah โ€˜Ammar bin Yasir kepada โ€˜Umar bin Al Khaththab, โ€œMasih ingatkah engkau ketika kita dalam suatu perjalanan? Ketika itu aku dan engkau sedang berjunub. Adapun engkau tidak bersolat. Sedangkan aku bergulingan di atas tanah lalu solat? Kemudian hal itu aku sampaikan kepada Nabi shallallahu โ€˜alaihi wasallam, dan Nabi shallallahu โ€˜alaihi wasallam bersabda: โ€œSebenarnya cukup kamu melakukan begini.โ€ Baginda lalu menepuk telapak tangannya ke tanah dan meniupnya, lalu mengusapkannya ke muka dan kedua telapak tangannya di bahagian belakangnya hingga ke pergelangan.โ€
Sahih Bukhari no. 326

Syarah:
Hadis ini menjadi dalil bahawa junub juga boleh diangkat dengan Tayammum. Sama sahaja caranya untuk mengangkat hadas kecil, tidak ada bezanya. Bagaimana kalau dalam haidh? Sama juga, boleh tayammum.


 

6. Apakah benar tayammum sampai ke lengan atau sampai ke ketiak itu sahih?

Ada juga pendapat yang mengatakan sapu tangan dalam Tayammum itu seperti juga dalam wuduk: sampai ke siku. Ini adalah pendapat mazhab Syafie dan inilah yang diajar di sekolah-sekolah kita kerana rata-ratanya masyarakat kita berpegang dengan mazhab Syafie.

Ada juga yang berpendapat, tangan itu disapu sampai ke ketiak kerana tangan itu seluruh tangan kata mereka, iaitu sampai ke ketiak.

๐Ÿ“Lalu apakah pendapat yang rajih?

Dalam Kitab Sahih Bukhari, beliau bawa satu tajuk dalam Kitab Tayammum: Tayammum Untuk Muka Dan Kedua (Belakang) Tapak Tangan (Sahaja) . Tajuk ini dalam nada jazam (tegas) kerana Imam Bukhari hendak kritik pendapat yang mengatakan kena sapu sampai lengan dan ada yang kata sampai ketiak. Yang mengatakan demikian, mereka menggunakan konsep qiyas.

โœHadis yang dibawa oleh Imam Bukhari adalah hadis riwayat Ammar:

327 โ€“ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุญูŽุฌูŽู‘ุงุฌูŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑูŽู†ูŽุง ุดูุนู’ุจูŽุฉู ุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑูŽู†ููŠ ุงู„ู’ุญูŽูƒูŽู…ู ุนูŽู†ู’ ุฐูŽุฑูู‘ ุนูŽู†ู’ ุณูŽุนููŠุฏู ุจู’ู†ู ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ุฑูŽู‘ุญู’ู…ูŽู†ู ุจู’ู†ู ุฃูŽุจู’ุฒูŽู‰ ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠู‡ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุนูŽู…ูŽู‘ุงุฑูŒ ุจูู‡ูŽุฐูŽุง ูˆูŽุถูŽุฑูŽุจูŽ ุดูุนู’ุจูŽุฉู ุจููŠูŽุฏูŽูŠู’ู‡ู ุงู„ู’ุฃูŽุฑู’ุถูŽ ุซูู…ูŽู‘ ุฃูŽุฏู’ู†ูŽุงู‡ูู…ูŽุง ู…ูู†ู’ ูููŠู‡ู ุซูู…ูŽู‘ ู…ูŽุณูŽุญูŽ ุจูู‡ูู…ูŽุง ูˆูŽุฌู’ู‡ูŽู‡ู ูˆูŽูƒูŽููŽู‘ูŠู’ู‡ู
ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุถู’ุฑู ุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑูŽู†ูŽุง ุดูุนู’ุจูŽุฉู ุนูŽู†ู’ ุงู„ู’ุญูŽูƒูŽู…ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุณูŽู…ูุนู’ุชู ุฐูŽุฑู‹ู‘ุง ูŠูŽู‚ููˆู„ู ุนูŽู†ู’ ุงุจู’ู†ู ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ุฑูŽู‘ุญู’ู…ูŽู†ู ุจู’ู†ู ุฃูŽุจู’ุฒูŽู‰ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ู’ุญูŽูƒูŽู…ู ูˆูŽู‚ูŽุฏู’ ุณูŽู…ูุนู’ุชูู‡ู ู…ูู†ู’ ุงุจู’ู†ู ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ุฑูŽู‘ุญู’ู…ูŽู†ู ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠู‡ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุนูŽู…ูŽู‘ุงุฑูŒ

327. Telah menceritakan kepada kami Hajjaj dia berkata; telah mengabarkan kepada kami Syuโ€™bah telah mengabarkan kepada kami Al Hakam dari Dzarri dari Saโ€™id bin โ€˜Abdurrahman bin Abza dari bapanya, telah berkata โ€˜Ammar: buat begini. Sambil Syuโ€™bah menepuk kedua telapak tangannya ke tanah lalu mendekatkannya kepada mulutnya (lalu meniupnya) kemudian mengusapkannya ke mukanya dan bahagian belakang kedua tangannya. Dan telah berkata An Nadlar telah mengabarkan kepada kami Syuโ€™bah dari Al Hakam dia berkata; saya mendengar Dzarr berkata; dari Ibnu Abdurrahman bin Abzaa, berkata Al Hakam; dan aku telah mendengarnya dari Ibnu Abdurrahman dari ayahnya berkata; Ammar berkata: muka bumi yang suci adalah air sembahyang (bahan penyuci) orang Islam. Ia memadai untuknya sebagai pengganti air.
Sahih Bukhari no. 327

Ayat Qurโ€™an berkenaan dengan tayammum menggunakan kalimah โ€˜tanganโ€™ tetapi tidak disebutkan had untuk menyampu dalam tayammum. Maka ada yang memegang perlu disapu sampai lengan mengikut perbuatan dalam wudu dan ada juga yang pegang bahawa perlu disapu keseluruhan tangan sampai ketiak.

Tidak pula mereka kata sapu sampai bahu kalaulah betul hendak pakai makna keseluruhan tangan. Sebenarnya kita kena pakai yang selalu dipegang sebagai โ€˜tanganโ€™ dalam penggunaan syarak iaitu sampai pergelangan tangan sahaja.

Contohnya, dalam mengamalkan hudud, apabila pencuri ditangkap, mereka yang dipotong tangan juga hanya sampai pergelangan juga walaupun tidak disebut had tangan untuk dipotong di dalam Qurโ€™an. Ini kerana pengamalannya dilihat dan diambil dari perbuatan Rasulullah.

Kesimpulan:
Untuk tayammum, maka hanya sapu pada muka dan tangan sampai ke pergelangan tangan sahaja. Malah lebih tepat lagi, belakang tapak tangan sahaja kerana tapak tangan sendiri sudah kena muka bumi maka tidaklah perlu untuk disapu lagi.

Malah, kalau kita lihat cara ini amatlah mudah bagi para wanita. Mereka tidak perlu juga hendak sinsing lengan.


 

7. Adakah tayammum sekali tepuk atau dua kali tepuk pada tanah?

Adakah tepukan sekali atau dua kali? Dua kali itu maksudnya: sekali untuk muka dan sekali lagi untuk tangan. Malah ada yang berkata sehingga tiga kali.

Tepukan pada muka bumi itu sekali sahaja. Inilah pendapat Imam Bukhari ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ sampaikan beliau memasukkan satu tajuk di dalam Kitab Tayammum di dalam Sahih Bukhari: ุจูŽุงุจ ุงู„ุชูŽู‘ูŠูŽู…ูู‘ู…ู ุถูŽุฑู’ุจูŽุฉูŒ (Bab Bertayammum Hanya Dengan Satu Tepukan)

โœBeliau membawakan hadis ini sebagai hujah:

334 โ€“ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู ุจู’ู†ู ุณูŽู„ูŽุงู…ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑูŽู†ูŽุง ุฃูŽุจููˆ ู…ูุนูŽุงูˆููŠูŽุฉูŽ ุนูŽู†ู’ ุงู„ู’ุฃูŽุนู’ู…ูŽุดู ุนูŽู†ู’ ุดูŽู‚ููŠู‚ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ูƒูู†ู’ุชู ุฌูŽุงู„ูุณู‹ุง ู…ูŽุนูŽ ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽุฃูŽุจููŠ ู…ููˆุณูŽู‰ ุงู„ู’ุฃูŽุดู’ุนูŽุฑููŠูู‘ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูŽู‡ู ุฃูŽุจููˆ ู…ููˆุณูŽู‰ ู„ูŽูˆู’ ุฃูŽู†ูŽู‘ ุฑูŽุฌูู„ู‹ุง ุฃูŽุฌู’ู†ูŽุจูŽ ููŽู„ูŽู…ู’ ูŠูŽุฌูุฏู’ ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ุดูŽู‡ู’ุฑู‹ุง ุฃูŽู…ูŽุง ูƒูŽุงู†ูŽ ูŠูŽุชูŽูŠูŽู…ูŽู‘ู…ู ูˆูŽูŠูุตูŽู„ูู‘ูŠ ููŽูƒูŽูŠู’ููŽ ุชูŽุตู’ู†ูŽุนููˆู†ูŽ ุจูู‡ูŽุฐูู‡ู ุงู„ู’ุขูŠูŽุฉู ูููŠ ุณููˆุฑูŽุฉู ุงู„ู’ู…ูŽุงุฆูุฏูŽุฉู { ููŽู„ูŽู…ู’ ุชูŽุฌูุฏููˆุง ู…ูŽุงุกู‹ ููŽุชูŽูŠูŽู…ูŽู‘ู…ููˆุง ุตูŽุนููŠุฏู‹ุง ุทูŽูŠูู‘ุจู‹ุง }
ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽูˆู’ ุฑูุฎูู‘ุตูŽ ู„ูŽู‡ูู…ู’ ูููŠ ู‡ูŽุฐูŽุง ู„ูŽุฃูŽูˆู’ุดูŽูƒููˆุง ุฅูุฐูŽุง ุจูŽุฑูŽุฏูŽ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ูู…ู’ ุงู„ู’ู…ูŽุงุกู ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽุชูŽูŠูŽู…ูŽู‘ู…ููˆุง ุงู„ุตูŽู‘ุนููŠุฏูŽ ู‚ูู„ู’ุชู ูˆูŽุฅูู†ูŽู‘ู…ูŽุง ูƒูŽุฑูู‡ู’ุชูู…ู’ ู‡ูŽุฐูŽุง ู„ูุฐูŽุง ู‚ูŽุงู„ูŽ ู†ูŽุนูŽู…ู’ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ู…ููˆุณูŽู‰ ุฃูŽู„ูŽู…ู’ ุชูŽุณู’ู…ูŽุนู’ ู‚ูŽูˆู’ู„ูŽ ุนูŽู…ูŽู‘ุงุฑู ู„ูุนูู…ูŽุฑูŽ ุจูŽุนูŽุซูŽู†ููŠ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ูููŠ ุญูŽุงุฌูŽุฉู ููŽุฃูŽุฌู’ู†ูŽุจู’ุชู ููŽู„ูŽู…ู’ ุฃูŽุฌูุฏ ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ููŽุชูŽู…ูŽุฑูŽู‘ุบู’ุชู ูููŠ ุงู„ุตูŽู‘ุนููŠุฏู ูƒูŽู…ูŽุง ุชูŽู…ูŽุฑูŽู‘ุบู ุงู„ุฏูŽู‘ุงุจูŽู‘ุฉู ููŽุฐูŽูƒูŽุฑู’ุชู ุฐูŽู„ููƒูŽ ู„ูู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฅูู†ูŽู‘ู…ูŽุง ูƒูŽุงู†ูŽ ูŠูŽูƒู’ูููŠูƒูŽ ุฃูŽู†ู’ ุชูŽุตู’ู†ูŽุนูŽ ู‡ูŽูƒูŽุฐูŽุง ููŽุถูŽุฑูŽุจูŽ ุจููƒูŽููู‘ู‡ู ุถูŽุฑู’ุจูŽุฉู‹ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู’ุฃูŽุฑู’ุถู ุซูู…ูŽู‘ ู†ูŽููŽุถูŽู‡ูŽุง ุซูู…ูŽู‘ ู…ูŽุณูŽุญูŽ ุจูู‡ูู…ูŽุง ุธูŽู‡ู’ุฑูŽ ูƒูŽููู‘ู‡ู ุจูุดูู…ูŽุงู„ูู‡ู ุฃูŽูˆู’ ุธูŽู‡ู’ุฑูŽ ุดูู…ูŽุงู„ูู‡ู ุจููƒูŽููู‘ู‡ู ุซูู…ูŽู‘ ู…ูŽุณูŽุญูŽ ุจูู‡ูู…ูŽุง ูˆูŽุฌู’ู‡ูŽู‡ู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูe ุฃูŽููŽู„ูŽู…ู’ ุชูŽุฑูŽ ุนูู…ูŽุฑูŽ ู„ูŽู…ู’ ูŠูŽู‚ู’ู†ูŽุนู’ ุจูู‚ูŽูˆู’ู„ู ุนูŽู…ูŽู‘ุงุฑู
ูˆูŽุฒูŽุงุฏูŽ ูŠูŽุนู’ู„ูŽู‰ ุนูŽู†ู’ ุงู„ู’ุฃูŽุนู’ู…ูŽุดู ุนูŽู†ู’ ุดูŽู‚ููŠู‚ู ูƒูู†ู’ุชู ู…ูŽุนูŽ ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽุฃูŽุจููŠ ู…ููˆุณูŽู‰ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ู…ููˆุณูŽู‰ ุฃูŽู„ูŽู…ู’ ุชูŽุณู’ู…ูŽุนู’ ู‚ูŽูˆู’ู„ูŽ ุนูŽู…ูŽู‘ุงุฑู ู„ูุนูู…ูŽุฑูŽ ุฅูู†ูŽู‘ ุฑูŽุณููˆู„ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุจูŽุนูŽุซูŽู†ููŠ ุฃูŽู†ูŽุง ูˆูŽุฃูŽู†ู’ุชูŽ ููŽุฃูŽุฌู’ู†ูŽุจู’ุชู ููŽุชูŽู…ูŽุนูŽู‘ูƒู’ุชู ุจูุงู„ุตูŽู‘ุนููŠุฏู ููŽุฃูŽุชูŽูŠู’ู†ูŽุง ุฑูŽุณููˆู„ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑู’ู†ูŽุงู‡ู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฅูู†ูŽู‘ู…ูŽุง ูƒูŽุงู†ูŽ ูŠูŽูƒู’ูููŠูƒูŽ ู‡ูŽูƒูŽุฐูŽุง ูˆูŽู…ูŽุณูŽุญูŽ ูˆูŽุฌู’ู‡ูŽู‡ู ูˆูŽูƒูŽููŽู‘ูŠู’ู‡ู ูˆูŽุงุญูุฏูŽุฉู‹

334. Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Salam berkata; telah mengabarkan kepada kami Abu Muโ€™awiyah dari Al Aโ€™masy dari Syaqiq dia berkata; Aku pernah duduk bersama โ€˜Abdullah bin Masโ€™ud dan Abu Musa Al Asyโ€™ari. Lalu Abu Musa berkata kepadanya, โ€œSeandainya ada seseorang mengalami junub dan tidak mendapatkan air selama satu bulan, adakah dia tidak boleh bertayamum dan salat? Abdullah menjawab: Dia tidak boleh bertayammum walaupun tidak mendapat air selama sebulan. Abu Musa bertanya: Dan bagaimana dengan ayat di dalam Surah Al Maidah ayat 6: โ€˜(Lalu kamu tidak memperoleh air, maka bertayammumlah dengan tanah yang baik (bersih) โ€˜? โ€˜Abdullah berkata, โ€œKalau dipermudahkan kepada mereka dalam masalah ini, nanti bila dirasakan sejuk, mereka akan terus bertayamum menggunakan tanah.โ€ Al Aโ€™masy bertanya, โ€œApakah kamu (Syaqiq) tidak suka orang bertayammum kerana ini?โ€ Syaqiq menjawab, โ€œYa.โ€ Kemudian Abu Musa berkata, โ€œTidakkah kamu pernah mendengar ucapan โ€˜Ammar kepada Umar, โ€˜Rasulullah ๏ทบ mengutusku di dalam suatu urusan, aku lalu junub dan tidak mendapatkan air. Maka aku pun berguling-guling di atas tanah seperti haiwan. Kemudian aku ceritakan hal tersebut kepada Nabi ๏ทบ, lalu baginda bersabda: โ€œSebenarnya cukup buatmu melakukan begini.โ€ Nabi ๏ทบ kemudian menepuk telapak tangannya sekali ke permukaan tanah dan mengibaskannya, lalu mengusap belakang tangan kanannya dengan telapak tangan kirinya, dan belakang telapak kirinya dengan telapak tangan kanannya, kemudian baginda mengusap wajahnya dengan kedua-kedua belah tangannya.โ€ Abdullah berkata, โ€œTidakkah engkau melihat โ€˜Umar tidak berpuas hati dengan kata-kata โ€˜Ammar itu?โ€ Yaโ€™la menambahkan dari Al Aโ€™masy dari Syaqiq, โ€œAku pernah bersama โ€˜Abdullah dan Abu Musa. Abu Musa lalu berkata, โ€œTidakkah kamu mendengar perkataan โ€˜Ammar kepada โ€˜Umar โ€˜Sesungguhnya Rasulullah ๏ทบ telah mengutus aku dan kamu, lalu aku mengalami junub dan kerananya aku bergulingan di atas tanah. Kemudian kita temui Rasulullah ๏ทบ menceritakan hal itu kepada baginda. Baginda lalu bersabda: โ€œSebenarnya buat begini sahaja sudah memadai untukmu.โ€ Baginda lalu menyapu muka dan kedua tangannya satu kali sahaja.
(Sahih Bukhari No. 334)

Syarah:
Dalam hadis ini disebut Rasulullah ๏ทบ menepuk tangan baginda sekali sahaja ke tanah. Tidak dua atau tiga kali. Ini kita ketahui dari kalimah ุถูŽุฑู’ุจูŽุฉู‹ yang bermaksud โ€˜sekali pukulโ€™. Kalau dua kali tepuk, tentulah kalimah yang digunakan adalah ุถุฑุจุชูŠู†.


 

8. Adakah tayammum dapat menggantikan kedudukan air?

Perkara ini menjadi khilaf di kalangan ulama’. Adakah Tayammum itu benar-benar mengangkat hadas, atau ia hanya sebagai rukhsah semasa darurat sahaja?

Kalau ia rukhsah semasa darurat sahaja, maka tidaklah hadas terangkat dengan Tayammum. Hadas masih tetap ada, cuma boleh untuk salat sahaja. Ini adalah pendapat Mazhab Syafie.

Bagi yang mengatakan Tayammum tidak mengangkat hadas, maka mereka berpendapat setiap kali hendak salat, kena Tayammum. Dan Tayammum hanya boleh dilakukan apabila waktu salat sudah masuk. Kalau waktu belum masuk, Tayammum tidak akan dikira.

Pendapat yang rajih adalah memang Tayammum itu telah mengangkat hadas. Ini adalah kerana Tayammum itu adalah โ€˜penggantiโ€™ kepada air, dan sebagaimana air mengangkat hadas, maka Tayammum itu juga mengangkat hadas. Maknanya orang yang telah melakukan Tayammum adalah suci.

โœDalilnya:

Rasulullah ๏ทบ bersabda, “Tanah adalah wudhuโ€™ seorang muslim jika tidak mendapatkan air walaupun selama sepuluh tahun.”
(HR An-Nasai dan Ibnu Hibban).

Maknanya, tanah itu sebagai alat untuk menyucikan seseorang yang dalam hadas.

Ramai ulama’ yang berpendapat begini, antaranya Imam Bukhari, Ibnu Taimiyyah, Hasan al Basri ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ู… dan lain-lain lagi. Jadi tidak perlu untuk melakukan Tayammum setiap kali hendak salat. Dalam hadis, Nabi ๏ทบ ada menyebut, wanita yang istihadhah perlu mengambil wudhuโ€™ setiap kali waktu salat. Namun, Nabi ๏ทบ tidak pernah menyebut orang yang bertayammum dikehendaki melakukan Tayammum setiap kali hendak salat.

Ini bersesuaian dengan kemudahan Tayammum yang diberikan oleh Allah โ€Ž๏ทป. Kalau setiap kali hendak salat dikehendaki melakukan Tayammum, itu tidaklah dikira sebagai memudahkan. Sudah menjadi satu kesusahan pula untuk mencari tanah untuk Tayammum.

Maknanya, sekali Tayammum dapat digunakan untuk beberapa salat, asalkan tidak batal Tayammum itu. Pembatalan Tayammum adalah sebagaimana pembatalan wudhuโ€™ juga (seperti kentut dan buang air).


 

9. Syarat sucinya tanah yang digunakan untuk tayammum.

Syarat menggunakan tanah atau mukabumi sebagai alat Tayammum adalah ia mesti suci bersih. Kalau tidak bersih, maka tidak boleh digunakan. Ini kita pastikan dengan melihatnya sahaja. Kalau kita lihat mukabumi itu bersih tanpa najis, maka boleh digunakan tanpa was-was.

โœDalilnya Allah โ€Ž๏ทป berfirman dalam Nisaโ€™:43

ููŽุชูŽูŠูŽู…ู‘ูŽู…ูˆุง ุตูŽุนูŠุฏู‹ุง ุทูŽูŠู‘ูุจู‹ุง

maka bertayamumlah kamu dengan tanah yang baik (suci);


 

10. Boleh tayammum secara jamaah dari satu tempat.

Tidak ada masalah untuk menggunakan tanah yang sama oleh ramai orang. Tanah itu tidak jadi mustaqmal. Sebagaimana air wudhuโ€™ boleh diambil dari bekas yang sama oleh ramai orang, maka begitu juga dengan tanah.


 

11. Sah salat orang yang wudhuโ€™ mengikuti imam yang tayammum

Perkara ini khilaf di kalangan ulama’. Ada ulama’ yang berpendapat makruh bagi mereka yang menggunakan Tayammum mengimami makmum yang bersuci dengan air.

Ibn Abbas ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ pernah menjadi imam menggunakan Tayammum dan waktu itu beliau mengimami makmum yang berwudhuโ€™. Kalau beliau tidak layak menjadi imam kerana bertayammum, tentu beliau sudah menyuruh orang lain untuk menjadi imam.

Akan tetapi sebenarnya tidak ada masalah kerana jelas di dalam hadis bagaimana telah dibawa oleh Imam Bukhari ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ secara muallaq (tanpa sanad) dalam Sahih Bukhari:

โœHadis

ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ู’ุญูŽุณูŽู†ู ูŠูุฌู’ุฒูุฆูู‡ู ุงู„ุชูŽู‘ูŠูŽู…ูู‘ู…ู ู…ูŽุง ู„ูŽู…ู’ ูŠูุญู’ุฏูุซู’ ูˆูŽุฃูŽู…ูŽู‘ ุงุจู’ู†ู ุนูŽุจูŽู‘ุงุณู ูˆูŽู‡ููˆูŽ ู…ูุชูŽูŠูŽู…ูู‘ู…ูŒ ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ ูŠูŽุญู’ูŠูŽู‰ ุจู’ู†ู ุณูŽุนููŠุฏู ู„ูŽุง ุจูŽุฃู’ุณูŽ ุจูุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ุณูŽู‘ุจูŽุฎูŽุฉู ูˆูŽุงู„ุชูŽู‘ูŠูŽู…ูู‘ู…ู ุจูู‡ูŽุง

Al-Hasan berpendapat tayammum memadai untuknya selagi dia tidak berhadas. Dan Ibn Abbas ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ menjadi imam dengan bertayamum. Yahya bin Said berpendapat tidak salah salat di atas tanah yang tandus yang masin dan bertayamum dengannya.

Dan dalam hadis yang lain, Imam Bukhari ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ juga membawa hadis secara muallaq ketika Amar al As yang menjadi panglima perang dan beliau junub dan hanya bertayammum sahaja sedangkan ada sahabat lain yang berwudhuโ€™ menjadi makmumnya.

โœHadis:

ูˆูŽูŠูุฐู’ูƒูŽุฑู ุฃูŽู†ูŽู‘ ุนูŽู…ู’ุฑูŽูˆ ุจู’ู†ูŽ ุงู„ู’ุนูŽุงุตู ุฃูŽุฌู’ู†ูŽุจูŽ ูููŠ ู„ูŽูŠู’ู„ูŽุฉู ุจูŽุงุฑูุฏูŽุฉู ููŽุชูŽูŠูŽู…ูŽู‘ู…ูŽ ูˆูŽุชูŽู„ูŽุง { ูˆูŽู„ูŽุง ุชูŽู‚ู’ุชูู„ููˆุง ุฃูŽู†ู’ููุณูŽูƒูู…ู’ ุฅูู†ูŽู‘ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ ูƒูŽุงู†ูŽ ุจููƒูู…ู’ ุฑูŽุญููŠู…ู‹ุง } ููŽุฐูŽูƒูŽุฑูŽ ู„ูู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽู„ูŽู…ู’ ูŠูุนูŽู†ูู‘ูู’

Dan ada disebutkan bahawa Amar bin al-As telah berjunub pada suatu malam yang sejuk. Dia telah bertayammum dan membaca firman Allah โ€Ž๏ทป: โ€œJangan kamu membunuh dirimu sesungguhnya Allah Maha Penyayang kepada dirimuโ€œ. Perkara itu telah diceritakan kepada Nabi ๏ทบ namun baginda tidak menegur Amar.


 

12. Orang yang salat dengan tayammum tidak perlu mengulangi salat walaupun air ada sebelum habis waktu salat.

Kalau seseorang salat dengan menggunakan Tayammum, dia tidak perlu lagi salat walaupun selepas itu dia menjumpai air. Katakanlah pada awal waktu Zuhur dia telah salat dengan Tayammum. Kemudian dia meneruskan perjalanan dan sebelum waktu Zuhur habis, dia telah menjumpai air.

Maka, dia tetap tidak perlu menggantikan salatnya yang di awal waktu tadi. Ini adalah kerana salatnya telah sah dan tidak perlu diganti.

โœDalilnya:

ุญูŽุฏู‘ูŽุซูŽู†ูŽุง ู…ูุญูŽู…ู‘ูŽุฏู ุจู’ู†ู ุฅูุณู’ุญูŽุงู‚ูŽ ุงู„ู’ู…ูุณูŽูŠู‘ูŽุจููŠู‘ูุŒ ุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑูŽู†ูŽุง ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุจู’ู†ู ู†ูŽุงููุนูุŒ ุนูŽู†ู ุงู„ู„ู‘ูŽูŠู’ุซู ุจู’ู†ู ุณูŽุนู’ุฏูุŒ ุนูŽู†ู’ ุจูŽูƒู’ุฑู ุจู’ู†ู ุณูŽูˆูŽุงุฏูŽุฉูŽุŒ ุนูŽู†ู’ ุนูŽุทูŽุงุกู ุจู’ู†ู ูŠูŽุณูŽุงุฑูุŒ ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠ ุณูŽุนููŠุฏู ุงู„ู’ุฎูุฏู’ุฑููŠู‘ูุŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฎูŽุฑูŽุฌูŽ ุฑูŽุฌูู„ุงูŽู†ู ูููŠ ุณูŽููŽุฑู ููŽุญูŽุถูŽุฑูŽุชู ุงู„ุตู‘ูŽู„ุงูŽุฉู ูˆูŽู„ูŽูŠู’ุณูŽ ู…ูŽุนูŽู‡ูู…ูŽุง ู…ูŽุงุกูŒ ููŽุชูŽูŠูŽู…ู‘ูŽู…ูŽุง ุตูŽุนููŠุฏู‹ุง ุทูŽูŠู‘ูุจู‹ุง ููŽุตูŽู„ู‘ูŽูŠูŽุง ุซูู…ู‘ูŽ ูˆูŽุฌูŽุฏูŽุง ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ูููŠ ุงู„ู’ูˆูŽู‚ู’ุชู ููŽุฃูŽุนูŽุงุฏูŽ ุฃูŽุญูŽุฏูู‡ูู…ูŽุง ุงู„ุตู‘ูŽู„ุงูŽุฉูŽ ูˆูŽุงู„ู’ูˆูุถููˆุกูŽ ูˆูŽู„ูŽู…ู’ ูŠูุนูุฏู ุงู„ุขุฎูŽุฑู ุซูู…ู‘ูŽ ุฃูŽุชูŽูŠูŽุง ุฑูŽุณููˆู„ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ููŽุฐูŽูƒูŽุฑูŽุง ุฐูŽู„ููƒูŽ ู„ูŽู‡ู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูู„ู‘ูŽุฐููŠ ู„ูŽู…ู’ ูŠูุนูุฏู’ โ€”โ€ ุฃูŽุตูŽุจู’ุชูŽ ุงู„ุณู‘ูู†ู‘ูŽุฉูŽ ูˆูŽุฃูŽุฌู’ุฒูŽุฃูŽุชู’ูƒูŽ ุตูŽู„ุงูŽุชููƒูŽ โ€”โ€ โ€.โ€ ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูู„ู‘ูŽุฐููŠ ุชูŽูˆูŽุถู‘ูŽุฃูŽ ูˆูŽุฃูŽุนูŽุงุฏูŽ โ€”โ€ ู„ูŽูƒูŽ ุงู„ุฃูŽุฌู’ุฑู ู…ูŽุฑู‘ูŽุชูŽูŠู’ู†ู โ€”โ€ โ€.โ€

Dari Abu Saโ€™id al Khudri, dia berkata: โ€œDua orang lelaki keluar dalam satu safar. Kemudian tiba waktu salat, keduanya tidak memiliki air. Keduanya bertayammum dengan tanah yang suci lalu mengerjakan salat. Setelah itu, mereka mendapati air tatkala masih dalam waktu salat. Salah seorang dari keduanya wudhu’ dan salat semula dan yang seorang lagi tidak mengulanginya. Setelah itu keduanya mendatangi Rasulullah ๏ทบ dan menceritakan kejadian tersebut kepada baginda. Baginda bersabda kepada seorang yang tidak mengulangi: โ€œKamu telah menepati sunnah dan salat yang kamu kerjakan telah cukup bagimuโ€. Dan baginda bersabda kepada yang berwudhu’ dan mengulangi salatnya: โ€œBagimu pahala dua kaliโ€.
(Sunan Abi Dawud No. 338. Sahih).

Syarah:
Hadis ini menjadi dalil bahawa tidak perlu mengulangi salat walaupun boleh menggunakan air semasa waktu salat masih ada. Sahabat yang seorang lagi tidak menepati sunnah. Tetapi beliau mendapat dua kali pahala kerana menggunakan ijtihadnya. Oleh kerana Nabi ๏ทบ telah memberi hukum tidak perlu mengulangi, maka perbuatan sahabat itu mengulangnya salatnya tidaklah perlu diikuti.

Sahabat itu sahaja yang mendapat dua kali pahala. Kalau kita pun ingin mengulangi salat, maka kita telah melanggar hadis yang lain:

โœHadis:

ู„ุง ุชุตู„ูˆุง ุตู„ุงุฉ ููŠ ูŠูˆู… ู…ุฑุชูŠู†

Janganlah kamu mengerjakan salat dua kali dalam sehari.
(Riwayat Ahmad. Sanadnya hasan mengikut Albani).

โœSatu lagi dalil:

331 โ€“ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ู…ูุณูŽุฏูŽู‘ุฏูŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ููŠ ูŠูŽุญู’ูŠูŽู‰ ุจู’ู†ู ุณูŽุนููŠุฏู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุนูŽูˆู’ููŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุฃูŽุจููˆ ุฑูŽุฌูŽุงุกู ุนูŽู†ู’ ุนูู…ู’ุฑูŽุงู†ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ูƒูู†ูŽู‘ุง ูููŠ ุณูŽููŽุฑู ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ูˆูŽุฅูู†ูŽู‘ุง ุฃูŽุณู’ุฑูŽูŠู’ู†ูŽุง ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ูƒูู†ูŽู‘ุง ูููŠ ุขุฎูุฑู ุงู„ู„ูŽู‘ูŠู’ู„ู ูˆูŽู‚ูŽุนู’ู†ูŽุง ูˆูŽู‚ู’ุนูŽุฉู‹ ูˆูŽู„ูŽุง ูˆูŽู‚ู’ุนูŽุฉูŽ ุฃูŽุญู’ู„ูŽู‰ ุนูู†ู’ุฏูŽ ุงู„ู’ู…ูุณูŽุงููุฑู ู…ูู†ู’ู‡ูŽุง ููŽู…ูŽุง ุฃูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽู†ูŽุง ุฅูู„ูŽู‘ุง ุญูŽุฑูู‘ ุงู„ุดูŽู‘ู…ู’ุณู ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุฃูŽูˆูŽู‘ู„ูŽ ู…ูŽู†ู’ ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ููู„ูŽุงู†ูŒ ุซูู…ูŽู‘ ููู„ูŽุงู†ูŒ ุซูู…ูŽู‘ ููู„ูŽุงู†ูŒ ูŠูุณูŽู…ูู‘ูŠู‡ูู…ู’ ุฃูŽุจููˆ ุฑูŽุฌูŽุงุกู ููŽู†ูŽุณููŠูŽ ุนูŽูˆู’ููŒ ุซูู…ูŽู‘ ุนูู…ูŽุฑู ุจู’ู†ู ุงู„ู’ุฎูŽุทูŽู‘ุงุจู ุงู„ุฑูŽู‘ุงุจูุนู ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุฅูุฐูŽุง ู†ูŽุงู…ูŽ ู„ูŽู…ู’ ูŠููˆู‚ูŽุธู’ ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ูŠูŽูƒููˆู†ูŽ ู‡ููˆูŽ ูŠูŽุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูุธู ู„ูุฃูŽู†ูŽู‘ุง ู„ูŽุง ู†ูŽุฏู’ุฑููŠ ู…ูŽุง ูŠูŽุญู’ุฏูุซู ู„ูŽู‡ู ูููŠ ู†ูŽูˆู’ู…ูู‡ู ููŽู„ูŽู…ูŽู‘ุง ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ุนูู…ูŽุฑู ูˆูŽุฑูŽุฃูŽู‰ ู…ูŽุง ุฃูŽุตูŽุงุจูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณูŽ ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุฑูŽุฌูู„ู‹ุง ุฌูŽู„ููŠุฏู‹ุง ููŽูƒูŽุจูŽู‘ุฑูŽ ูˆูŽุฑูŽููŽุนูŽ ุตูŽูˆู’ุชูŽู‡ู ุจูุงู„ุชูŽู‘ูƒู’ุจููŠุฑู ููŽู…ูŽุง ุฒูŽุงู„ูŽ ูŠููƒูŽุจูู‘ุฑู ูˆูŽูŠูŽุฑู’ููŽุนู ุตูŽูˆู’ุชูŽู‡ู ุจูุงู„ุชูŽู‘ูƒู’ุจููŠุฑู ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ุจูุตูŽูˆู’ุชูู‡ู ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽู„ูŽู…ูŽู‘ุง ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ุดูŽูƒูŽูˆู’ุง ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ู ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽู‡ูู…ู’ ู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูŽุง ุถูŽูŠู’ุฑูŽ ุฃูŽูˆู’ ู„ูŽุง ูŠูŽุถููŠุฑู ุงุฑู’ุชูŽุญูู„ููˆุง ููŽุงุฑู’ุชูŽุญูŽู„ูŽ ููŽุณูŽุงุฑูŽ ุบูŽูŠู’ุฑูŽ ุจูŽุนููŠุฏู ุซูู…ูŽู‘ ู†ูŽุฒูŽู„ูŽ ููŽุฏูŽุนูŽุง ุจูุงู„ู’ูˆูŽุถููˆุกู ููŽุชูŽูˆูŽุถูŽู‘ุฃูŽ ูˆูŽู†ููˆุฏููŠูŽ ุจูุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ููŽุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุจูุงู„ู†ูŽู‘ุงุณ ููŽู„ูŽู…ูŽู‘ุง ุงู†ู’ููŽุชูŽู„ูŽ ู…ูู†ู’ ุตูŽู„ูŽุงุชูู‡ู ุฅูุฐูŽุง ู‡ููˆูŽ ุจูุฑูŽุฌูู„ู ู…ูุนู’ุชูŽุฒูู„ู ู„ูŽู…ู’ ูŠูุตูŽู„ูู‘ ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู’ู‚ูŽูˆู’ู…ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ู…ูŽุง ู…ูŽู†ูŽุนูŽูƒูŽ ูŠูŽุง ููู„ูŽุงู†ู ุฃูŽู†ู’ ุชูุตูŽู„ูู‘ูŠูŽ ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู’ู‚ูŽูˆู’ู…ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽุชู’ู†ููŠ ุฌูŽู†ูŽุงุจูŽุฉูŒ ูˆูŽู„ูŽุง ู…ูŽุงุกูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุนูŽู„ูŽูŠู’ูƒูŽ ุจูุงู„ุตูŽู‘ุนููŠุฏู ููŽุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ูŠูŽูƒู’ูููŠูƒูŽ ุซูู…ูŽู‘ ุณูŽุงุฑูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽุงุดู’ุชูŽูƒูŽู‰ ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ู ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ู…ูู†ู’ ุงู„ู’ุนูŽุทูŽุดู ููŽู†ูŽุฒูŽู„ูŽ ููŽุฏูŽุนูŽุง ููู„ูŽุงู†ู‹ุง ูƒูŽุงู†ูŽ ูŠูุณูŽู…ูู‘ูŠู‡ู ุฃูŽุจููˆ ุฑูŽุฌูŽุงุกู ู†ูŽุณููŠูŽู‡ู ุนูŽูˆู’ููŒ ูˆูŽุฏูŽุนูŽุง ุนูŽู„ููŠู‹ู‘ุง ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงุฐู’ู‡ูŽุจูŽุง ููŽุงุจู’ุชูŽุบููŠูŽุง ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ููŽุงู†ู’ุทูŽู„ูŽู‚ูŽุง ููŽุชูŽู„ูŽู‚ูŽู‘ูŠูŽุง ุงู…ู’ุฑูŽุฃูŽุฉู‹ ุจูŽูŠู’ู†ูŽ ู…ูŽุฒูŽุงุฏูŽุชูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽูˆู’ ุณูŽุทููŠุญูŽุชูŽูŠู’ู†ู ู…ูู†ู’ ู…ูŽุงุกู ุนูŽู„ูŽู‰ ุจูŽุนููŠุฑู ู„ูŽู‡ูŽุง ููŽู‚ูŽุงู„ูŽุง ู„ูŽู‡ูŽุง ุฃูŽูŠู’ู†ูŽ ุงู„ู’ู…ูŽุงุกู ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุนูŽู‡ู’ุฏููŠ ุจูุงู„ู’ู…ูŽุงุกู ุฃูŽู…ู’ุณู ู‡ูŽุฐูู‡ู ุงู„ุณูŽู‘ุงุนูŽุฉูŽ ูˆูŽู†ูŽููŽุฑูู†ูŽุง ุฎูู„ููˆูู‹ุง ู‚ูŽุงู„ูŽุง ู„ูŽู‡ูŽุง ุงู†ู’ุทูŽู„ูู‚ููŠ ุฅูุฐู‹ุง ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุฅูู„ูŽู‰ ุฃูŽูŠู’ู†ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‰ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ูŠูู‚ูŽุงู„ู ู„ูŽู‡ู ุงู„ุตูŽู‘ุงุจูุฆู ู‚ูŽุงู„ูŽุง ู‡ููˆูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุชูŽุนู’ู†ููŠู†ูŽ ููŽุงู†ู’ุทูŽู„ูู‚ููŠ ููŽุฌูŽุงุกูŽุง ุจูู‡ูŽุง ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ูˆูŽุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽุงู‡ู ุงู„ู’ุญูŽุฏููŠุซูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ููŽุงุณู’ุชูŽู†ู’ุฒูŽู„ููˆู‡ูŽุง ุนูŽู†ู’ ุจูŽุนููŠุฑูู‡ูŽุง ูˆูŽุฏูŽุนูŽุง ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุจูุฅูู†ูŽุงุกู ููŽููŽุฑูŽู‘ุบูŽ ูููŠู‡ู ู…ูู†ู’ ุฃูŽูู’ูˆูŽุงู‡ู ุงู„ู’ู…ูŽุฒูŽุงุฏูŽุชูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽูˆู’ ุณูŽุทููŠุญูŽุชูŽูŠู’ู†ู ูˆูŽุฃูŽูˆู’ูƒูŽุฃูŽ ุฃูŽูู’ูˆูŽุงู‡ูŽู‡ูู…ูŽุง ูˆูŽุฃูŽุทู’ู„ูŽู‚ูŽ ุงู„ู’ุนูŽุฒูŽุงู„ููŠูŽ ูˆูŽู†ููˆุฏููŠูŽ ูููŠ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ุงุณู’ู‚ููˆุง ูˆูŽุงุณู’ุชูŽู‚ููˆุง ููŽุณูŽู‚ูŽู‰ ู…ูŽู†ู’ ุดูŽุงุกูŽ ูˆูŽุงุณู’ุชูŽู‚ูŽู‰ ู…ูŽู†ู’ ุดูŽุงุกูŽ ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุขุฎูุฑู ุฐูŽุงูƒูŽ ุฃูŽู†ู’ ุฃูŽุนู’ุทูŽู‰ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽุชู’ู‡ู ุงู„ู’ุฌูŽู†ูŽุงุจูŽุฉู ุฅูู†ูŽุงุกู‹ ู…ูู†ู’ ู…ูŽุงุกู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุงุฐู’ู‡ูŽุจู’ ููŽุฃูŽูู’ุฑูุบู’ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ูƒูŽ ูˆูŽู‡ููŠูŽ ู‚ูŽุงุฆูู…ูŽุฉูŒ ุชูŽู†ู’ุธูุฑู ุฅูู„ูŽู‰ ู…ูŽุง ูŠููู’ุนูŽู„ู ุจูู…ูŽุงุฆูู‡ูŽุง ูˆูŽุงูŠู’ู…ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽู‚ูŽุฏู’ ุฃูู‚ู’ู„ูุนูŽ ุนูŽู†ู’ู‡ูŽุง ูˆูŽุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽูŠูุฎูŽูŠูŽู‘ู„ู ุฅูู„ูŽูŠู’ู†ูŽุง ุฃูŽู†ูŽู‘ู‡ูŽุง ุฃูŽุดูŽุฏูู‘ ู…ูู„ู’ุฃูŽุฉู‹ ู…ูู†ู’ู‡ูŽุง ุญููŠู†ูŽ ุงุจู’ุชูŽุฏูŽุฃูŽ ูููŠู‡ูŽุง ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุงุฌู’ู…ูŽุนููˆุง ู„ูŽู‡ูŽุง ููŽุฌูŽู…ูŽุนููˆุง ู„ูŽู‡ูŽุง ู…ูู†ู’ ุจูŽูŠู’ู†ู ุนูŽุฌู’ูˆูŽุฉู ูˆูŽุฏูŽู‚ููŠู‚ูŽุฉู ูˆูŽุณูŽูˆููŠู‚ูŽุฉู ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ุฌูŽู…ูŽุนููˆุง ู„ูŽู‡ูŽุง ุทูŽุนูŽุงู…ู‹ุง ููŽุฌูŽุนูŽู„ููˆู‡ูŽุง ูููŠ ุซูŽูˆู’ุจู ูˆูŽุญูŽู…ูŽู„ููˆู‡ูŽุง ุนูŽู„ูŽู‰ ุจูŽุนููŠุฑูู‡ูŽุง ูˆูŽูˆูŽุถูŽุนููˆุง ุงู„ุซูŽู‘ูˆู’ุจูŽ ุจูŽูŠู’ู†ูŽ ูŠูŽุฏูŽูŠู’ู‡ูŽุง ู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูŽู‡ูŽุง ุชูŽุนู’ู„ูŽู…ููŠู†ูŽ ู…ูŽุง ุฑูŽุฒูุฆู’ู†ูŽุง ู…ูู†ู’ ู…ูŽุงุฆููƒู ุดูŽูŠู’ุฆู‹ุง ูˆูŽู„ูŽูƒูู†ูŽู‘ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ ู‡ููˆูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุฃูŽุณู’ู‚ูŽุงู†ูŽุง ููŽุฃูŽุชูŽุชู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ูŽู‡ูŽุง ูˆูŽู‚ูŽุฏู’ ุงุญู’ุชูŽุจูŽุณูŽุชู’ ุนูŽู†ู’ู‡ูู…ู’ ู‚ูŽุงู„ููˆุง ู…ูŽุง ุญูŽุจูŽุณูŽูƒู ูŠูŽุง ููู„ูŽุงู†ูŽุฉู ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุงู„ู’ุนูŽุฌูŽุจู ู„ูŽู‚ููŠูŽู†ููŠ ุฑูŽุฌูู„ูŽุงู†ู ููŽุฐูŽู‡ูŽุจูŽุง ุจููŠ ุฅูู„ูŽู‰ ู‡ูŽุฐูŽุง ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ูŠูู‚ูŽุงู„ู ู„ูŽู‡ู ุงู„ุตูŽู‘ุงุจูุฆู ููŽููŽุนูŽู„ูŽ ูƒูŽุฐูŽุง ูˆูŽูƒูŽุฐูŽุง ููŽูˆูŽุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽุฃูŽุณู’ุญูŽุฑู ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ู…ูู†ู’ ุจูŽูŠู’ู†ู ู‡ูŽุฐูู‡ู ูˆูŽู‡ูŽุฐูู‡ู ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุจูุฅูุตู’ุจูŽุนูŽูŠู’ู‡ูŽุง ุงู„ู’ูˆูุณู’ุทูŽู‰ ูˆูŽุงู„ุณูŽู‘ุจูŽู‘ุงุจูŽุฉู ููŽุฑูŽููŽุนูŽุชู’ู‡ูู…ูŽุง ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุณูŽู‘ู…ูŽุงุกู ุชูŽุนู’ู†ููŠ ุงู„ุณูŽู‘ู…ูŽุงุกูŽ ูˆูŽุงู„ู’ุฃูŽุฑู’ุถูŽ ุฃูŽูˆู’ ุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุญูŽู‚ู‹ู‘ุง ููŽูƒูŽุงู†ูŽ ุงู„ู’ู…ูุณู’ู„ูู…ููˆู†ูŽ ุจูŽุนู’ุฏูŽ ุฐูŽู„ููƒูŽ ูŠูุบููŠุฑููˆู†ูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูŽู†ู’ ุญูŽูˆู’ู„ูŽู‡ูŽุง ู…ูู†ู’ ุงู„ู’ู…ูุดู’ุฑููƒููŠู†ูŽ ูˆูŽู„ูŽุง ูŠูุตููŠุจููˆู†ูŽ ุงู„ุตูู‘ุฑู’ู…ูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ู‡ููŠูŽ ู…ูู†ู’ู‡ู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ูŠูŽูˆู’ู…ู‹ุง ู„ูู‚ูŽูˆู’ู…ูู‡ูŽุง ู…ูŽุง ุฃูุฑูŽู‰ ุฃูŽู†ูŽู‘ ู‡ูŽุคูู„ูŽุงุกู ุงู„ู’ู‚ูŽูˆู’ู…ูŽ ูŠูŽุฏู’ุนููˆู†ูŽูƒูู…ู’ ุนูŽู…ู’ุฏู‹ุง ููŽู‡ูŽู„ู’ ู„ูŽูƒูู…ู’ ูููŠ ุงู„ู’ุฅูุณู’ู„ูŽุงู…ู ููŽุฃูŽุทูŽุงุนููˆู‡ูŽุง ููŽุฏูŽุฎูŽู„ููˆุง ูููŠ ุงู„ู’ุฅูุณู’ู„ูŽุงู…ู
ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ุนูŽุจู’ุฏ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽุจูŽุฃูŽ ุฎูŽุฑูŽุฌูŽ ู…ูู†ู’ ุฏููŠู†ู ุฅูู„ูŽู‰ ุบูŽูŠู’ุฑูู‡ู ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ุงู„ู’ุนูŽุงู„ููŠูŽุฉู { ุงู„ุตูŽู‘ุงุจูุฆููŠู†ูŽ } ููุฑู’ู‚ูŽุฉูŒ ู…ูู†ู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ู ุงู„ูƒูุชูŽุงุจู ูŠูŽู‚ู’ุฑูŽุกููˆู†ูŽ ุงู„ุฒูŽู‘ุจููˆุฑูŽ

331. Telah menceritakan kepada kami Musaddad berkata, telah menceritakan kepadaku Yahya bin Saโ€™id berkata, telah menceritakan kepada kami โ€˜Auf berkata, telah menceritakan kepada kami Abu Rajaโ€™ dari โ€˜Imran berkata, โ€œKami pernah dalam suatu perjalanan bersama Nabi ๏ทบ, kami berjalan di waktu malam hingga ketika sampai di akhir malam kami tidur, dan bagi orang yang bermusafir, tidak ada tidur yang paling enak (nyenyak) bagi musafir melebihi yang kami alami. Hingga tidak ada yang membangunkan kami kecuali panas sinar matahari. Dan orang yang pertama kali bangun adalah si fulan, lalu si fulan, lalu si fulan, Abu Rajaโ€™ memberitahu nama mereka tapi Abu โ€˜Auf lupa. Dan โ€˜Umar bin Al Khaththab ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ adalah orang keempat bangun, sedangkan apabila Nabi ๏ทบ bila tidur tidak ada yang membangunkannya hingga baginda bangun sendiri, kerana kami tidak tahu apa yang terjadi pada baginda dalam tidurnya. Ketika โ€˜Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ bangun dan melihat apa yang terjadi kepada orang ramai -dan โ€˜Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ adalah seorang yang berani -, maka dia bertakbir dengan mengeraskan suaranya dan terus saja bertakbir dengan keras hingga Nabi ๏ทบ terbangun akibat kerasnya suara takbir โ€˜Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡. Tatkala baginda bangun, orang-orang mengadukan peristiwa yang mereka alami. Maka baginda bersabda: โ€œTidak mengapa, atau tidak ada apa-apa dan lanjutkanlah perjalanan.โ€ Maka baginda meneruskan perjalanan dan setelah beberapa jarak yang tidak jauh baginda berhenti lalu meminta air untuk wudhu’, baginda lalu berwudhu’ kemudian menyeru untuk salat. Maka baginda salat mengimami orang banyak. Setelah baginda selesai melaksanakan salatnya, didapatinya ada seorang yang memisahkan diri tidak ikut salat bersama orang banyak. Maka Nabi ๏ทบ bertanya: โ€œWahai Fulan, apa yang menghalangimu untuk salat bersama orang banyak?โ€ Orang itu menjawab, โ€œAku mengalami junub, sementara air tidak ada.โ€ Baginda lantas menjelaskan: โ€œGunakanlah muka bumi (untuk bertayamum) kerana ia sudah memadai.โ€ Kemudian Nabi ๏ทบ melanjutkan perjalanan hingga akhirnya orang-orang mengadu kepada baginda bahawa mereka kehausan. Maka Nabi ๏ทบ berhenti lalu meminta seseorang yang Abu Rajaโ€™ sebut namanya -namun โ€˜Auf lupa โ€“ dan โ€˜Ali seraya memerintahkan keduanya: โ€œPergilah kalian berdua mencari air.โ€ Maka keduanya berangkat hingga berjumpa dengan seorang wanita yang berada di antara dua gereba besar berisi air di atas untanya. Maka keduanya bertanya kepadanya, โ€œDi mana ada air?โ€ Wanita itu menjawab, โ€œPada waktu inilah saya tinggalkan tempat air kelmarin. Dan sekarang kalangan kaum lelaki kami tiada di rumah.โ€ Lalu keduanya berkata, โ€œKalau begitu marilah berangkat bersama kamiโ€. Wanita itu bertanya, โ€œMahu ke mana?โ€ Keduanya menjawab, โ€œKepada Rasulullah ๏ทบ.โ€ Wanita itu bertanya, โ€œOh, kepada orang yang dipanggil (Shabiโ€™i) itukah?โ€ Keduanya menjawab, โ€œDialah yang kamu maksudkan itu. Berangkatlah.โ€ Kemudian kedua sahabat Nabi ๏ทบ itu pergi bersama wanita tersebut menemui Nabi ๏ทบ. Keduanya kemudian menceritakan peristiwa itu kepada baginda. Kata perawi: lalu mereka meminta perempuan itu turun dari untanya. Kemudian Nabi ๏ทบ meminta satu bekas air, lalu menuangkan sedikit air dari bahagian atas mulut kantung-kantung air (milik wanita itu) ke dalam bekas itu, lepas mengikat kantung-kantung air tersebut sebelah atas, baginda membuka pula bahagian yang sebelah bawah seraya berseru kepada orang banyak: โ€œminumlah kalian dan beri minumlah!โ€ Maka orang-orang memberi minum sesiapa sahaja yang mereka mahu dan orang-orang meminum sesuka mereka. Dan akhirnya, baginda memberi sebekas air kepada orang yang tadi dalam janabah. Baginda lalu berkata kepadanya: โ€œPergi dan mandilah.โ€ Dan wanita tersebut berdiri memerhatikan apa yang diperbuat terhadap airnya. Demi Allah โ€Ž๏ทป, setelah semua orang selesai minum dan mengambil air daripada gereba, kami tetap merasakan ia lebih penuh dari sebelumnya.

Nabi ๏ทบ lalu bersabda: โ€œKumpulkanlah (makanan) untuknya.โ€ Maka orang-orang pun mengumpulkan untuk perempuan itu tamar Ajwah, tepung gandum, sawiq sehingga terkumpul sebanyak makanan dalam selembar kain, mereka lalu menaikkan wanita tersebut di atas unta dan meletakkan bungkusan makanan tersebut di depannya. Kemudian Nabi ๏ทบ berkata kepada wanita tersebut: โ€œKamu mengetahui bahawa kami tidak mengurangi sedikit pun air milikmu, tetapi Allah โ€Ž๏ทป jua yang telah memberi minum kepada kami.โ€ Wanita tersebut terlambat sedikit sampai ke rumahnya, mereka lalu bertanya, โ€œWahai fulanah, apa yang membuat kamu terlambat?โ€ Wanita tersebut menjawab, โ€œAda perkara ajaib telah berlaku! Aku bertemu dengan dua orang laki-laki yang kemudian mereka membawaku bertemu dengan seorang yang disebut Shabiโ€™i itu, lalu laki-laki itu berbuat begini, begini. Demi Allah โ€Ž๏ทป, sesungguhnya dia adalah tukang sihir yang paling pandai di antara ini dan ini.โ€ Wanita tersebut berkata sambil memberi isyarat dengan mengangkat jari tengah dan telunjuknya ke arah langit, apa yang dimaksudkannya adalah antara langit dan bumi. Atau sememangnya dia adalah Utusan Allah โ€Ž๏ทป. Selepas peristiwa tersebut, kaum Muslimin menyerang kawasan orang-orang musyrikin di sekitar kelompok perempuan tadi tetapi musyrikin dari kelompok wanita itu tidak diganggu. Pada suatu hari wanita itu berkata kepada kaumnya, โ€œAku fikir orang-orang Islam ini memang sengaja membiarkan kalian. Oleh itu mahukah kalian masuk Islam?โ€ Maka kaumnya mendengar cakapnya dan mereka masuk ke dalam Islam.โ€ Abu โ€˜Abdullah berkata, โ€œYang dimaksudkan dengan Shabiโ€™i adalah keluar dari suatu agama kepada agama lain.โ€ Sedangkan Abuโ€™ โ€˜Aliyah berkata, โ€œAsh-Shabiโ€™un adalah kelompok dari Ahlul Kitab yang membaca Kitab Zabur.โ€ Perkataan asbuq dalam Surah Yusuf itu bererti: aku akan cenderung.
(Sahih Bukhari no. 331)

Syarah:
Hadis ini panjang, tapi sila lihat kepada lelaki yang junub tidak salat asalnya bersama para sahabat pada waktu itu. Nabi suruh beliau tayammum sahaja dan salat. Kemudian, bila air sudah ada dan baginda suruh beliau mandi, tidaklah baginda suruh sahabat itu ulang kembali salatnya.


 

13. Membeli air untuk wudhu’ dan tidak tayammum.

Kalau berkemampuan untuk membeli air, maka bolehlah membeli air untuk mengangkat wudhu’. Walaupun air itu menjadi agak mahal dari kebiasaan. Asalkan tidak memudaratkan (air berharga terlalu mahal atau kehabisan duit semata-mata hanya untuk membeli air sahaja).

Syaikh Albani ุฑุญู… ุงู„ู„ู‡ mengatakan: โ€œTermasuk kebiasaan manusia mengeluarkan wang untuk kepentingan duniawi. Maka mengeluarkan harta untuk masalah ini lebih utama lagiโ€.


 

14. Adakah batasan jarak tertentu untuk mencari air sebelum tayammum?

Kita telah belajar bahawa perlu dicari dulu air sebelum menggunakan Tayammum tetapi berapa jauhkah yang perlu dicari? Tidak ada penetapan dalam hal ini. Walaupun memang banyak pendapat tentang perkara ini.

Syaikh Albani ุฑุญู… ุงู„ู„ู‡ berpendapat, ia bergantung kepada masa. Kalau hendak dicari air itu lama sangat sehingga terluput waktu salat, maka tidak perlu dicari jauh-jauh.


 

15. Jika air hanya cukup untuk bersuci.

Bagaimana kalau terdapat air, tetapi hanya cukup untuk mencuci najis sahaja?

Maka, kita gunakan air itu secukupnya untuk mencuci najis dan selebihnya kita Tayammum sahaja. Kita hanya disuruh melakukan kewajipan berdasarkan kemampuan kita sahaja.

โœIni berdasarkan ayat umum tentang perkara ini dalam Taghabun:16

ููŽุงุชู‘ูŽู‚ููˆุง ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูŽ ู…ูŽุง ุงุณุชูŽุทูŽุนุชูู…
Maka bertaqwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu

โœDan juga hadis Nabi ๏ทบ:

ููŽุฅูุฐูŽุง ุฃูŽู…ูŽุฑู’ุชููƒูู…ู’ ุจูุดูŽู‰ู’ุกู ููŽุฃู’ุชููˆุง ู…ูู†ู’ู‡ู ู…ูŽุง ุงุณู’ุชูŽุทูŽุนู’ุชูู…ู’
Jika aku memerintahkan sesuatu, maka kerjakanlah semampu kamu.
(Sahih Muslim)


 

16. Salat tanpa wudhu’ mahupun tayammum.

Ini adalah satu situasi yang saya harap kita tidak perlu hadapi. Iaitu tidak ada langsung air dan juga tidak ada tanah atau mukabumi. Keadaan ini boleh terjadi kalau kita dipenjarakan dan mungkin diikat tidak boleh untuk ke mana-mana.

Lalu bagaimana dengan salat kita? Adakah ini lesen untuk kita tidak salat? Tentu tidak. Pergantungan dan talian hayat kita adalah dengan Allah โ€Ž๏ทป dalam setiap keadaan. Tambahan pula kalau kita dalam keadaan tersepit, lagilah kita harus bermunajat kepada Allah โ€Ž๏ทป dan cara terbaik adalah dengan salat.

Maka jangan jadikan tidak ada bahan pengangkat hadas sebagai alasan tidak salat. Dalam keadaan begini tetap juga kita salat, walaupun tidak dapat wudhu’ atau tayammum sekali pun.

โœDalil bagi pendapat ini:

324 โ€“ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุฒูŽูƒูŽุฑููŠูŽู‘ุงุกู ุจู’ู†ู ูŠูŽุญู’ูŠูŽู‰ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุจู’ู†ู ู†ูู…ูŽูŠู’ุฑู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ู‡ูุดูŽุงู…ู ุจู’ู†ู ุนูุฑู’ูˆูŽุฉูŽ ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠู‡ู ุนูŽู†ู’ ุนูŽุงุฆูุดูŽุฉูŽ ุฃูŽู†ูŽู‘ู‡ูŽุง ุงุณู’ุชูŽุนูŽุงุฑูŽุชู’ ู…ูู†ู’ ุฃูŽุณู’ู…ูŽุงุกูŽ ู‚ูู„ูŽุงุฏูŽุฉู‹ ููŽู‡ูŽู„ูŽูƒูŽุชู’ ููŽุจูŽุนูŽุซูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุฑูŽุฌูู„ู‹ุง ููŽูˆูŽุฌูŽุฏูŽู‡ูŽุง ููŽุฃูŽุฏู’ุฑูŽูƒูŽุชู’ู‡ูู…ู’ ุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ูˆูŽู„ูŽูŠู’ุณูŽ ู…ูŽุนูŽู‡ูู…ู’ ู…ูŽุงุกูŒ ููŽุตูŽู„ูŽู‘ูˆู’ุง ููŽุดูŽูƒูŽูˆู’ุง ุฐูŽู„ููƒูŽ ุฅูู„ูŽู‰ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽุฃูŽู†ู’ุฒูŽู„ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุขูŠูŽุฉูŽ ุงู„ุชูŽู‘ูŠูŽู…ูู‘ู…ู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูุณูŽูŠู’ุฏู ุจู’ู†ู ุญูุถูŽูŠู’ุฑู ู„ูุนูŽุงุฆูุดูŽุฉูŽ ุฌูŽุฒูŽุงูƒู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฎูŽูŠู’ุฑู‹ุง ููŽูˆูŽุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ู…ูŽุง ู†ูŽุฒูŽู„ูŽ ุจููƒู ุฃูŽู…ู’ุฑูŒ ุชูŽูƒู’ุฑูŽู‡ููŠู†ูŽู‡ู ุฅูู„ูŽู‘ุง ุฌูŽุนูŽู„ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฐูŽู„ููƒู ู„ูŽูƒู ูˆูŽู„ูู„ู’ู…ูุณู’ู„ูู…ููŠู†ูŽ ูููŠู‡ู ุฎูŽูŠู’ุฑู‹ุง

324. Telah menceritakan kepada kami Zakaria bin Yahya berkata, telah menceritakan kepada kami โ€˜Abdullah bin Numair berkata, telah menceritakan kepada kami Hisyam bin โ€˜Urwah dari bapanya dari โ€˜Aisyah ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ุง bahawa dia meminjam kalung kepada Asmaโ€™ lalu hilang. Maka Rasulullah ๏ทบ mengutus seseorang untuk mencarinya hingga kalung itu pun ditemukan. Lalu datanglah waktu salat sementara mereka tidak memiliki air, namun mereka tetap bersembahyang. Setelah itu mereka mengadukan peristiwa itu kepada Rasulullah ๏ทบ, hingga turunlah ayat tayamum. Usaid bin Al Hudlair lalu berkata kepada โ€˜Aisyah ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ุง, โ€œSemoga Allah โ€Ž๏ทป membalasmu dengan segala kebaikan. Sungguh demi Allah โ€Ž๏ทป, tidaklah terjadi suatu peristiwa menimpa anda yang anda tidak sukai kecuali Allah โ€Ž๏ทป menjadikannya untuk anda dan Kaum Muslimin sebagai kebaikan.โ€
(Sahih Bukhari no. 324)

Syarah:
Waktu tidak jelas lagi tentang cara menggunakan tayammum. Maka Nabi ๏ทบ dan para sahabat tetap juga salat walaupun tidak ada air.


 

17. Bolehkah seseorang bertayammum jika dia mampu menggunakan air tetapi khuatir akan keluar waktu apabila menggunakannya?

Kalau seseorang itu ada kemampuan untuk mendapatkan air, tetapi kalau ia khuatir tidak sempat untuk mencari air kerana risaukan habis waktu, maka dia boleh salat dalam waktu menggunakan Tayammum.

โœImam Bukhari ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ membawakan hujah dalam kitab Sahih Bukhari perbuatan Ibn Umar.

ูˆูŽุฃูŽู‚ู’ุจูŽู„ูŽ ุงุจู’ู†ู ุนูู…ูŽุฑูŽ ู…ูู†ู’ ุฃูŽุฑู’ุถูู‡ู ุจูุงู„ู’ุฌูุฑููู ููŽุญูŽุถูŽุฑูŽุชู’ ุงู„ู’ุนูŽุตู’ุฑู ุจูู…ูŽุฑู’ุจูŽุฏู ุงู„ู†ูŽู‘ุนูŽู…ู ููŽุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุซูู…ูŽู‘ ุฏูŽุฎูŽู„ูŽ ุงู„ู’ู…ูŽุฏููŠู†ูŽุฉูŽ ูˆูŽุงู„ุดูŽู‘ู…ู’ุณู ู…ูุฑู’ุชูŽููุนูŽุฉูŒ ููŽู„ูŽู…ู’ ูŠูุนูุฏู’

Ibn Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ datang daripada tanahnya di Juruf, waktu Asar masuk ketika beliau berada di Marbadil Naam dan beliau terus salat (yakni dengan bertayammum) kemudian baru memasuki Madinah. Matahari masa itu masih lagi tinggi. (Yakni waktu Asar masih lagi luas) tetapi beliau tidak mengulangi salatnya.

Syarah:
Waktu itu Ibn Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ dalam sekitar satu batu dari Madinah tetapi beliau merasakan yang beliau tidak sempat untuk sampai ke Madinah. Ini kerana beliau mempunyai urusan di tempat lain. Maka beliau telah salat dengan Tayammum.

Namun, apabila beliau tiba di Madinah, masih ada lagi waktu itu. Beliau tetap tidak mengulangi salatnya kerana salatnya di tempat sebelum itu sah.


 

18. Makruhkah orang yang tidak mendapatkan air menyetubuhi isterinya?

Mungkin timbul satu isu. Bagaimana kalau keadaan tidak ada air sedangkan kita dengan isteri kita?

Adakah salah kalau kita berjimak dengan isteri kita sedangkan kita tahu air tidak ada untuk mandi junub nanti?

Tidak salah untuk melakukan perkara ini. Perkara yang halal tidak menjadi makruh hanya kerana tidak ada air.

โœDalilnya:

ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ุฐูŽุฑู‘ู ููŽูƒูู†ู’ุชู ุฃูŽุนู’ุฒูุจู ุนูŽู†ู ุงู„ู’ู…ูŽุงุกู ูˆูŽู…ูŽุนููŠ ุฃูŽู‡ู’ู„ููŠ ููŽุชูุตููŠุจูู†ููŠ ุงู„ู’ุฌูŽู†ูŽุงุจูŽุฉู ููŽุฃูุตูŽู„ู‘ููŠ ุจูุบูŽูŠู’ุฑู ุทูู‡ููˆุฑู ููŽุฃูŽุชูŽูŠู’ุชู ุฑูŽุณููˆู„ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ุจูู†ูุตู’ูู ุงู„ู†ู‘ูŽู‡ูŽุงุฑู ูˆูŽู‡ููˆูŽ ูููŠ ุฑูŽู‡ู’ุทู ู…ูู†ู’ ุฃูŽุตู’ุญูŽุงุจูู‡ู ูˆูŽู‡ููˆูŽ ูููŠ ุธูู„ู‘ู ุงู„ู’ู…ูŽุณู’ุฌูุฏู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ โ€”โ€ ุฃูŽุจููˆ ุฐูŽุฑู‘ู โ€”โ€ โ€.โ€ ููŽู‚ูู„ู’ุชู ู†ูŽุนูŽู…ู’ ู‡ูŽู„ูŽูƒู’ุชู ูŠูŽุง ุฑูŽุณููˆู„ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู โ€.โ€ ู‚ูŽุงู„ูŽ โ€”โ€ ูˆูŽู…ูŽุง ุฃูŽู‡ู’ู„ูŽูƒูŽูƒูŽ โ€”โ€ โ€.โ€ ู‚ูู„ู’ุชู ุฅูู†ู‘ููŠ ูƒูู†ู’ุชู ุฃูŽุนู’ุฒูุจู ุนูŽู†ู ุงู„ู’ู…ูŽุงุกู ูˆูŽู…ูŽุนููŠ ุฃูŽู‡ู’ู„ููŠ ููŽุชูุตููŠุจูู†ููŠ ุงู„ู’ุฌูŽู†ูŽุงุจูŽุฉู ููŽุฃูุตูŽู„ู‘ููŠ ุจูุบูŽูŠู’ุฑู ุทูู‡ููˆุฑู ููŽุฃูŽู…ูŽุฑูŽ ู„ููŠ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ุจูู…ูŽุงุกู ููŽุฌูŽุงุกูŽุชู’ ุจูู‡ู ุฌูŽุงุฑููŠูŽุฉูŒ ุณูŽูˆู’ุฏูŽุงุกู ุจูุนูุณู‘ู ูŠูŽุชูŽุฎูŽุถู’ุฎูŽุถู ู…ูŽุง ู‡ููˆูŽ ุจูู…ูŽู„ุขู†ูŽ ููŽุชูŽุณูŽุชู‘ูŽุฑู’ุชู ุฅูู„ูŽู‰ ุจูŽุนููŠุฑููŠ ููŽุงุบู’ุชูŽุณูŽู„ู’ุชู ุซูู…ู‘ูŽ ุฌูุฆู’ุชู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… โ€”โ€ ูŠูŽุง ุฃูŽุจูŽุง ุฐูŽุฑู‘ู ุฅูู†ู‘ูŽ ุงู„ุตู‘ูŽุนููŠุฏูŽ ุงู„ุทู‘ูŽูŠู‘ูุจูŽ ุทูŽู‡ููˆุฑูŒ ูˆูŽุฅูู†ู’ ู„ูŽู…ู’ ุชูŽุฌูุฏู ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ุฅูู„ูŽู‰ ุนูŽุดู’ุฑู ุณูู†ููŠู†ูŽ ููŽุฅูุฐูŽุง ูˆูŽุฌูŽุฏู’ุชูŽ ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ููŽุฃูŽู…ูุณู‘ูŽู‡ู ุฌูู„ู’ุฏูŽูƒูŽ โ€”โ€

Abu Dzarr berkata: โ€œSatu ketika, aku jauh dari air, sementara isteriku ikut bersamaku. Lalu aku terkena junub dan kemudian mengerjakan salat tanpa bersuci. Setelah itu aku mendatangi Rasulullah ๏ทบ pada tengah hari. Baginda sedang bersama beberapa orang sahabat di bawah atap masjid. Rasulullah ๏ทบ bertanya: โ€œWahai Abu Dzarrโ€. Aku menjawab: โ€œYa. Sesungguhnya aku telah binasa wahai Rasulullah ๏ทบ!โ€ Baginda bertanya: โ€œApakah yang membuatmu binasa?โ€ Aku menjawab: โ€œAku tadi berada jauh dari air, sementara isteriku ikut bersamaku. Lalu aku terkena junub, dan kemudian aku mengerjakan salat tanpa bersuci.โ€ Maka Rasulullah ๏ทบ memerintahkan seseorang agar mengambilkan air untukku, kemudian seorang budak wanita hitam datang dengan membawa seember air yang besar. Dia membawanya dalam keadaan bergoyang kerana penuhnya air dalam ember tersebut. Lalu, aku bersembunyi di balik untaku dan mandi. Setelah itu, aku datang kembali dan Rasulullah ๏ทบ bersabda: โ€œHai Abu Dzarr, sesungguhnya tanah yang baik adalah alat bersuci walaupun kamu tidak mendapatkan air selama sepuluh tahun. Jika kamu mendapatkan air, maka basuhlah kulitmu dengannya.โ€
(Sunan Abu Dawud no. 333 disahihkan oleh Albani).

Syarah:
Dalam kisah ini, Rasulullah ๏ทบ tidak memarahi Abu Dzarr menjimak isterinya walaupun tiada air. Ini adalah kerana perkara yang halal tidak boleh dilarang kecuali terdapat dalil larangan yang khusus.

 

Sekian bab Tayammum. Mari kita sambung Bab Haidh dan Nifas.


 

โ˜˜๏ธSESI SOAL JAWAB โ˜˜๏ธ
=========================
1. Bagi mereka yang telah mengalami kecederaan pada bahagian muka, kaki dan tangan akibat kemalangan. Adakah boleh bertayammum dengan cara menyapu kawasan wudhu’ yang tercedera semampu yang boleh?

๐Ÿ”ต Boleh mengambil air wudhu’ dahulu. Basuh sahaja anggota wudhu’ yang lain.

2. Adakah maksudnya kita tetap kena berwudhu’?

๐Ÿ”ต Ya

3. Adakah kemaluan tidak perlu tayammum?

๐Ÿ”ต Tidak.

4. Adakah Nabi suka membuat amal soleh dalam keadaan berwudhu’ disebabkan lebih banyak mendapat pahala?

๐Ÿ”ต Baginda melakukan begitu kerana amat beradab dengan Allah โ€Ž๏ทป.

Kalau menjawab salam, ada nama Allah “As-Salam” di situ dan baginda tidak mahu menyebut Allah โ€Ž๏ทป dalam keadaan berhadas. Tetapi ada pendapat yang mengatakan ini telah dimansuhkan kerana kemudiannya Nabi sentiasa menyebut nama Allah ุฌู„ ุฌู„ุงู„ู‡ dan membaca Quran dalam semua keadaan.

5. Adakah benar kefahaman saya bahawa cara bertayammum yang rajih adalah menekapkan dua tapak tangan sebanyak sekali sahaja kemudian menyapu dua anggota tayammum?

๐Ÿ”ต Rajihnya hanya sebanyak sekali sahaja.

6. Adakah barang kemas, duit syiling, jalan yang berturap (tar), perkakas dapur (periuk, kuali, claypot) masih dikira alat untuk bertayammum? Ini kerana barang-barang tersebut berasas bahan buatan daripada permukaan bumi.

๐Ÿ”ต Memang ada pendapat sebegitu tetapi saya tidak berpegang dengan pendapat itu. Imam Bukhari masih lagi berpegang, yang berasal dari tanah, masih lagi “bersambung”(connected) dengan tanah.

Batu yang masih melekat di bumi.
Dinding yang berdiri di atas bumi.
Pokok dan tumbuhan yang masih hidup dan ditanam di muka bumi.

7. Bagaimanakah cara mereka yang OKU (tiada tangan) untuk bertayammum?

๐Ÿ”ต OKU boleh meminta bantuan untuk bertayammum.

8. Bagaimanakah jika OKU tersebut bersendirian?

๐Ÿ”ต Jika tiada kemampuan untuk melakukannya. Boleh terus solat tanpa tayammum.

9. Berdasarkan hadis ini, adakah tayammum yang dilakukan sebelum ini tidak mengangkat hadas besar beliau, sehingga Rasullullah โ€Ž๏ทบ menyuruhnya untuk mandi?

331 โ€“ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ู…ูุณูŽุฏูŽู‘ุฏูŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ููŠ ูŠูŽุญู’ูŠูŽู‰ ุจู’ู†ู ุณูŽุนููŠุฏู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุนูŽูˆู’ููŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุฃูŽุจููˆ ุฑูŽุฌูŽุงุกู ุนูŽู†ู’ ุนูู…ู’ุฑูŽุงู†ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ูƒูู†ูŽู‘ุง ูููŠ ุณูŽููŽุฑู ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ูˆูŽุฅูู†ูŽู‘ุง ุฃูŽุณู’ุฑูŽูŠู’ู†ูŽุง ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ูƒูู†ูŽู‘ุง ูููŠ ุขุฎูุฑู ุงู„ู„ูŽู‘ูŠู’ู„ู ูˆูŽู‚ูŽุนู’ู†ูŽุง ูˆูŽู‚ู’ุนูŽุฉู‹ ูˆูŽู„ูŽุง ูˆูŽู‚ู’ุนูŽุฉูŽ ุฃูŽุญู’ู„ูŽู‰ ุนูู†ู’ุฏูŽ ุงู„ู’ู…ูุณูŽุงููุฑู ู…ูู†ู’ู‡ูŽุง ููŽู…ูŽุง ุฃูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽู†ูŽุง ุฅูู„ูŽู‘ุง ุญูŽุฑูู‘ ุงู„ุดูŽู‘ู…ู’ุณู ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุฃูŽูˆูŽู‘ู„ูŽ ู…ูŽู†ู’ ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ููู„ูŽุงู†ูŒ ุซูู…ูŽู‘ ููู„ูŽุงู†ูŒ ุซูู…ูŽู‘ ููู„ูŽุงู†ูŒ ูŠูุณูŽู…ูู‘ูŠู‡ูู…ู’ ุฃูŽุจููˆ ุฑูŽุฌูŽุงุกู ููŽู†ูŽุณููŠูŽ ุนูŽูˆู’ููŒ ุซูู…ูŽู‘ ุนูู…ูŽุฑู ุจู’ู†ู ุงู„ู’ุฎูŽุทูŽู‘ุงุจู ุงู„ุฑูŽู‘ุงุจูุนู ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุฅูุฐูŽุง ู†ูŽุงู…ูŽ ู„ูŽู…ู’ ูŠููˆู‚ูŽุธู’ ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ูŠูŽูƒููˆู†ูŽ ู‡ููˆูŽ ูŠูŽุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูุธู ู„ูุฃูŽู†ูŽู‘ุง ู„ูŽุง ู†ูŽุฏู’ุฑููŠ ู…ูŽุง ูŠูŽุญู’ุฏูุซู ู„ูŽู‡ู ูููŠ ู†ูŽูˆู’ู…ูู‡ู ููŽู„ูŽู…ูŽู‘ุง ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ุนูู…ูŽุฑู ูˆูŽุฑูŽุฃูŽู‰ ู…ูŽุง ุฃูŽุตูŽุงุจูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณูŽ ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุฑูŽุฌูู„ู‹ุง ุฌูŽู„ููŠุฏู‹ุง ููŽูƒูŽุจูŽู‘ุฑูŽ ูˆูŽุฑูŽููŽุนูŽ ุตูŽูˆู’ุชูŽู‡ู ุจูุงู„ุชูŽู‘ูƒู’ุจููŠุฑู ููŽู…ูŽุง ุฒูŽุงู„ูŽ ูŠููƒูŽุจูู‘ุฑู ูˆูŽูŠูŽุฑู’ููŽุนู ุตูŽูˆู’ุชูŽู‡ู ุจูุงู„ุชูŽู‘ูƒู’ุจููŠุฑู ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ุจูุตูŽูˆู’ุชูู‡ู ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽู„ูŽู…ูŽู‘ุง ุงุณู’ุชูŽูŠู’ู‚ูŽุธูŽ ุดูŽูƒูŽูˆู’ุง ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ู ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽู‡ูู…ู’ ู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูŽุง ุถูŽูŠู’ุฑูŽ ุฃูŽูˆู’ ู„ูŽุง ูŠูŽุถููŠุฑู ุงุฑู’ุชูŽุญูู„ููˆุง ููŽุงุฑู’ุชูŽุญูŽู„ูŽ ููŽุณูŽุงุฑูŽ ุบูŽูŠู’ุฑูŽ ุจูŽุนููŠุฏู ุซูู…ูŽู‘ ู†ูŽุฒูŽู„ูŽ ููŽุฏูŽุนูŽุง ุจูุงู„ู’ูˆูŽุถููˆุกู ููŽุชูŽูˆูŽุถูŽู‘ุฃูŽ ูˆูŽู†ููˆุฏููŠูŽ ุจูุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ููŽุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุจูุงู„ู†ูŽู‘ุงุณ ููŽู„ูŽู…ูŽู‘ุง ุงู†ู’ููŽุชูŽู„ูŽ ู…ูู†ู’ ุตูŽู„ูŽุงุชูู‡ู ุฅูุฐูŽุง ู‡ููˆูŽ ุจูุฑูŽุฌูู„ู ู…ูุนู’ุชูŽุฒูู„ู ู„ูŽู…ู’ ูŠูุตูŽู„ูู‘ ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู’ู‚ูŽูˆู’ู…ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ู…ูŽุง ู…ูŽู†ูŽุนูŽูƒูŽ ูŠูŽุง ููู„ูŽุงู†ู ุฃูŽู†ู’ ุชูุตูŽู„ูู‘ูŠูŽ ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู’ู‚ูŽูˆู’ู…ู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽุชู’ู†ููŠ ุฌูŽู†ูŽุงุจูŽุฉูŒ ูˆูŽู„ูŽุง ู…ูŽุงุกูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุนูŽู„ูŽูŠู’ูƒูŽ ุจูุงู„ุตูŽู‘ุนููŠุฏู ููŽุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ูŠูŽูƒู’ูููŠูƒูŽ ุซูู…ูŽู‘ ุณูŽุงุฑูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ููŽุงุดู’ุชูŽูƒูŽู‰ ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ู ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ู…ูู†ู’ ุงู„ู’ุนูŽุทูŽุดู ููŽู†ูŽุฒูŽู„ูŽ ููŽุฏูŽุนูŽุง ููู„ูŽุงู†ู‹ุง ูƒูŽุงู†ูŽ ูŠูุณูŽู…ูู‘ูŠู‡ู ุฃูŽุจููˆ ุฑูŽุฌูŽุงุกู ู†ูŽุณููŠูŽู‡ู ุนูŽูˆู’ููŒ ูˆูŽุฏูŽุนูŽุง ุนูŽู„ููŠู‹ู‘ุง ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงุฐู’ู‡ูŽุจูŽุง ููŽุงุจู’ุชูŽุบููŠูŽุง ุงู„ู’ู…ูŽุงุกูŽ ููŽุงู†ู’ุทูŽู„ูŽู‚ูŽุง ููŽุชูŽู„ูŽู‚ูŽู‘ูŠูŽุง ุงู…ู’ุฑูŽุฃูŽุฉู‹ ุจูŽูŠู’ู†ูŽ ู…ูŽุฒูŽุงุฏูŽุชูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽูˆู’ ุณูŽุทููŠุญูŽุชูŽูŠู’ู†ู ู…ูู†ู’ ู…ูŽุงุกู ุนูŽู„ูŽู‰ ุจูŽุนููŠุฑู ู„ูŽู‡ูŽุง ููŽู‚ูŽุงู„ูŽุง ู„ูŽู‡ูŽุง ุฃูŽูŠู’ู†ูŽ ุงู„ู’ู…ูŽุงุกู ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุนูŽู‡ู’ุฏููŠ ุจูุงู„ู’ู…ูŽุงุกู ุฃูŽู…ู’ุณู ู‡ูŽุฐูู‡ู ุงู„ุณูŽู‘ุงุนูŽุฉูŽ ูˆูŽู†ูŽููŽุฑูู†ูŽุง ุฎูู„ููˆูู‹ุง ู‚ูŽุงู„ูŽุง ู„ูŽู‡ูŽุง ุงู†ู’ุทูŽู„ูู‚ููŠ ุฅูุฐู‹ุง ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุฅูู„ูŽู‰ ุฃูŽูŠู’ู†ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‰ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ูŠูู‚ูŽุงู„ู ู„ูŽู‡ู ุงู„ุตูŽู‘ุงุจูุฆู ู‚ูŽุงู„ูŽุง ู‡ููˆูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุชูŽุนู’ู†ููŠู†ูŽ ููŽุงู†ู’ุทูŽู„ูู‚ููŠ ููŽุฌูŽุงุกูŽุง ุจูู‡ูŽุง ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ูˆูŽุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽุงู‡ู ุงู„ู’ุญูŽุฏููŠุซูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ููŽุงุณู’ุชูŽู†ู’ุฒูŽู„ููˆู‡ูŽุง ุนูŽู†ู’ ุจูŽุนููŠุฑูู‡ูŽุง ูˆูŽุฏูŽุนูŽุง ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุจูุฅูู†ูŽุงุกู ููŽููŽุฑูŽู‘ุบูŽ ูููŠู‡ู ู…ูู†ู’ ุฃูŽูู’ูˆูŽุงู‡ู ุงู„ู’ู…ูŽุฒูŽุงุฏูŽุชูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽูˆู’ ุณูŽุทููŠุญูŽุชูŽูŠู’ู†ู ูˆูŽุฃูŽูˆู’ูƒูŽุฃูŽ ุฃูŽูู’ูˆูŽุงู‡ูŽู‡ูู…ูŽุง ูˆูŽุฃูŽุทู’ู„ูŽู‚ูŽ ุงู„ู’ุนูŽุฒูŽุงู„ููŠูŽ ูˆูŽู†ููˆุฏููŠูŽ ูููŠ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ุงุณู’ู‚ููˆุง ูˆูŽุงุณู’ุชูŽู‚ููˆุง ููŽุณูŽู‚ูŽู‰ ู…ูŽู†ู’ ุดูŽุงุกูŽ ูˆูŽุงุณู’ุชูŽู‚ูŽู‰ ู…ูŽู†ู’ ุดูŽุงุกูŽ ูˆูŽูƒูŽุงู†ูŽ ุขุฎูุฑู ุฐูŽุงูƒูŽ ุฃูŽู†ู’ ุฃูŽุนู’ุทูŽู‰ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽุชู’ู‡ู ุงู„ู’ุฌูŽู†ูŽุงุจูŽุฉู ุฅูู†ูŽุงุกู‹ ู…ูู†ู’ ู…ูŽุงุกู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุงุฐู’ู‡ูŽุจู’ ููŽุฃูŽูู’ุฑูุบู’ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ูƒูŽ ูˆูŽู‡ููŠูŽ ู‚ูŽุงุฆูู…ูŽุฉูŒ ุชูŽู†ู’ุธูุฑู ุฅูู„ูŽู‰ ู…ูŽุง ูŠููู’ุนูŽู„ู ุจูู…ูŽุงุฆูู‡ูŽุง ูˆูŽุงูŠู’ู…ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽู‚ูŽุฏู’ ุฃูู‚ู’ู„ูุนูŽ ุนูŽู†ู’ู‡ูŽุง ูˆูŽุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽูŠูุฎูŽูŠูŽู‘ู„ู ุฅูู„ูŽูŠู’ู†ูŽุง ุฃูŽู†ูŽู‘ู‡ูŽุง ุฃูŽุดูŽุฏูู‘ ู…ูู„ู’ุฃูŽุฉู‹ ู…ูู†ู’ู‡ูŽุง ุญููŠู†ูŽ ุงุจู’ุชูŽุฏูŽุฃูŽ ูููŠู‡ูŽุง ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุงุฌู’ู…ูŽุนููˆุง ู„ูŽู‡ูŽุง ููŽุฌูŽู…ูŽุนููˆุง ู„ูŽู‡ูŽุง ู…ูู†ู’ ุจูŽูŠู’ู†ู ุนูŽุฌู’ูˆูŽุฉู ูˆูŽุฏูŽู‚ููŠู‚ูŽุฉู ูˆูŽุณูŽูˆููŠู‚ูŽุฉู ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ุฌูŽู…ูŽุนููˆุง ู„ูŽู‡ูŽุง ุทูŽุนูŽุงู…ู‹ุง ููŽุฌูŽุนูŽู„ููˆู‡ูŽุง ูููŠ ุซูŽูˆู’ุจู ูˆูŽุญูŽู…ูŽู„ููˆู‡ูŽุง ุนูŽู„ูŽู‰ ุจูŽุนููŠุฑูู‡ูŽุง ูˆูŽูˆูŽุถูŽุนููˆุง ุงู„ุซูŽู‘ูˆู’ุจูŽ ุจูŽูŠู’ู†ูŽ ูŠูŽุฏูŽูŠู’ู‡ูŽุง ู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูŽู‡ูŽุง ุชูŽุนู’ู„ูŽู…ููŠู†ูŽ ู…ูŽุง ุฑูŽุฒูุฆู’ู†ูŽุง ู…ูู†ู’ ู…ูŽุงุฆููƒู ุดูŽูŠู’ุฆู‹ุง ูˆูŽู„ูŽูƒูู†ูŽู‘ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ ู‡ููˆูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ุฃูŽุณู’ู‚ูŽุงู†ูŽุง ููŽุฃูŽุชูŽุชู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ูŽู‡ูŽุง ูˆูŽู‚ูŽุฏู’ ุงุญู’ุชูŽุจูŽุณูŽุชู’ ุนูŽู†ู’ู‡ูู…ู’ ู‚ูŽุงู„ููˆุง ู…ูŽุง ุญูŽุจูŽุณูŽูƒู ูŠูŽุง ููู„ูŽุงู†ูŽุฉู ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุงู„ู’ุนูŽุฌูŽุจู ู„ูŽู‚ููŠูŽู†ููŠ ุฑูŽุฌูู„ูŽุงู†ู ููŽุฐูŽู‡ูŽุจูŽุง ุจููŠ ุฅูู„ูŽู‰ ู‡ูŽุฐูŽุง ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ูŠูู‚ูŽุงู„ู ู„ูŽู‡ู ุงู„ุตูŽู‘ุงุจูุฆู ููŽููŽุนูŽู„ูŽ ูƒูŽุฐูŽุง ูˆูŽูƒูŽุฐูŽุง ููŽูˆูŽุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽุฃูŽุณู’ุญูŽุฑู ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ู…ูู†ู’ ุจูŽูŠู’ู†ู ู‡ูŽุฐูู‡ู ูˆูŽู‡ูŽุฐูู‡ู ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุจูุฅูุตู’ุจูŽุนูŽูŠู’ู‡ูŽุง ุงู„ู’ูˆูุณู’ุทูŽู‰ ูˆูŽุงู„ุณูŽู‘ุจูŽู‘ุงุจูŽุฉู ููŽุฑูŽููŽุนูŽุชู’ู‡ูู…ูŽุง ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุณูŽู‘ู…ูŽุงุกู ุชูŽุนู’ู†ููŠ ุงู„ุณูŽู‘ู…ูŽุงุกูŽ ูˆูŽุงู„ู’ุฃูŽุฑู’ุถูŽ ุฃูŽูˆู’ ุฅูู†ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุญูŽู‚ู‹ู‘ุง ููŽูƒูŽุงู†ูŽ ุงู„ู’ู…ูุณู’ู„ูู…ููˆู†ูŽ ุจูŽุนู’ุฏูŽ ุฐูŽู„ููƒูŽ ูŠูุบููŠุฑููˆู†ูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูŽู†ู’ ุญูŽูˆู’ู„ูŽู‡ูŽุง ู…ูู†ู’ ุงู„ู’ู…ูุดู’ุฑููƒููŠู†ูŽ ูˆูŽู„ูŽุง ูŠูุตููŠุจููˆู†ูŽ ุงู„ุตูู‘ุฑู’ู…ูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ู‡ููŠูŽ ู…ูู†ู’ู‡ู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ูŠูŽูˆู’ู…ู‹ุง ู„ูู‚ูŽูˆู’ู…ูู‡ูŽุง ู…ูŽุง ุฃูุฑูŽู‰ ุฃูŽู†ูŽู‘ ู‡ูŽุคูู„ูŽุงุกู ุงู„ู’ู‚ูŽูˆู’ู…ูŽ ูŠูŽุฏู’ุนููˆู†ูŽูƒูู…ู’ ุนูŽู…ู’ุฏู‹ุง ููŽู‡ูŽู„ู’ ู„ูŽูƒูู…ู’ ูููŠ ุงู„ู’ุฅูุณู’ู„ูŽุงู…ู ููŽุฃูŽุทูŽุงุนููˆู‡ูŽุง ููŽุฏูŽุฎูŽู„ููˆุง ูููŠ ุงู„ู’ุฅูุณู’ู„ูŽุงู…ู
ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ุนูŽุจู’ุฏ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽุจูŽุฃูŽ ุฎูŽุฑูŽุฌูŽ ู…ูู†ู’ ุฏููŠู†ู ุฅูู„ูŽู‰ ุบูŽูŠู’ุฑูู‡ู ูˆูŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุฃูŽุจููˆ ุงู„ู’ุนูŽุงู„ููŠูŽุฉู { ุงู„ุตูŽู‘ุงุจูุฆููŠู†ูŽ } ููุฑู’ู‚ูŽุฉูŒ ู…ูู†ู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ู ุงู„ูƒูุชูŽุงุจู ูŠูŽู‚ู’ุฑูŽุกููˆู†ูŽ ุงู„ุฒูŽู‘ุจููˆุฑูŽ

331. Telah menceritakan kepada kami Musaddad berkata, telah menceritakan kepadaku Yahya bin Saโ€™id berkata, telah menceritakan kepada kami โ€˜Auf berkata, telah menceritakan kepada kami Abu Rajaโ€™ dari โ€˜Imran berkata, โ€œKami pernah dalam suatu perjalanan bersama Nabi ๏ทบ, kami berjalan di waktu malam hingga ketika sampai di akhir malam kami tidur, dan bagi orang yang bermusafir, tidak ada tidur yang paling enak (nyenyak) bagi musafir melebihi yang kami alami. Hingga tidak ada yang membangunkan kami kecuali panas sinar matahari. Dan orang yang pertama kali bangun adalah si fulan, lalu si fulan, lalu si fulan, Abu Rajaโ€™ memberitahu nama mereka tapi Abu โ€˜Auf lupa. Dan โ€˜Umar bin Al Khaththab ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ adalah orang keempat bangun, sedangkan apabila Nabi ๏ทบ bila tidur tidak ada yang membangunkannya hingga baginda bangun sendiri, kerana kami tidak tahu apa yang terjadi pada baginda dalam tidurnya. Ketika โ€˜Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ bangun dan melihat apa yang terjadi kepada orang ramai -dan โ€˜Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ adalah seorang yang berani -, maka dia bertakbir dengan mengeraskan suaranya dan terus saja bertakbir dengan keras hingga Nabi ๏ทบ terbangun akibat kerasnya suara takbir โ€˜Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡. Tatkala baginda bangun, orang-orang mengadukan peristiwa yang mereka alami. Maka baginda bersabda: โ€œTidak mengapa, atau tidak ada apa-apa dan lanjutkanlah perjalanan.โ€ Maka baginda meneruskan perjalanan dan setelah beberapa jarak yang tidak jauh baginda berhenti lalu meminta air untuk wudhu’, baginda lalu berwudhu’ kemudian menyeru untuk salat. Maka baginda salat mengimami orang banyak. Setelah baginda selesai melaksanakan salatnya, didapatinya ada seorang yang memisahkan diri tidak ikut salat bersama orang banyak. Maka Nabi ๏ทบ bertanya: โ€œWahai Fulan, apa yang menghalangimu untuk salat bersama orang banyak?โ€ Orang itu menjawab, โ€œAku mengalami junub, sementara air tidak ada.โ€ Baginda lantas menjelaskan: โ€œGunakanlah muka bumi (untuk bertayamum) kerana ia sudah memadai.โ€ Kemudian Nabi ๏ทบ melanjutkan perjalanan hingga akhirnya orang-orang mengadu kepada baginda bahawa mereka kehausan. Maka Nabi ๏ทบ berhenti lalu meminta seseorang yang Abu Rajaโ€™ sebut namanya -namun โ€˜Auf lupa โ€“ dan โ€˜Ali seraya memerintahkan keduanya: โ€œPergilah kalian berdua mencari air.โ€ Maka keduanya berangkat hingga berjumpa dengan seorang wanita yang berada di antara dua gereba besar berisi air di atas untanya. Maka keduanya bertanya kepadanya, โ€œDi mana ada air?โ€ Wanita itu menjawab, โ€œPada waktu inilah saya tinggalkan tempat air kelmarin. Dan sekarang kalangan kaum lelaki kami tiada di rumah.โ€ Lalu keduanya berkata, โ€œKalau begitu marilah berangkat bersama kamiโ€. Wanita itu bertanya, โ€œMahu ke mana?โ€ Keduanya menjawab, โ€œKepada Rasulullah ๏ทบ.โ€ Wanita itu bertanya, โ€œOh, kepada orang yang dipanggil (Shabiโ€™i) itukah?โ€ Keduanya menjawab, โ€œDialah yang kamu maksudkan itu. Berangkatlah.โ€ Kemudian kedua sahabat Nabi ๏ทบ itu pergi bersama wanita tersebut menemui Nabi ๏ทบ. Keduanya kemudian menceritakan peristiwa itu kepada baginda. Kata perawi: lalu mereka meminta perempuan itu turun dari untanya. Kemudian Nabi ๏ทบ meminta satu bekas air, lalu menuangkan sedikit air dari bahagian atas mulut kantung-kantung air (milik wanita itu) ke dalam bekas itu, lepas mengikat kantung-kantung air tersebut sebelah atas, baginda membuka pula bahagian yang sebelah bawah seraya berseru kepada orang banyak: โ€œminumlah kalian dan beri minumlah!โ€ Maka orang-orang memberi minum sesiapa sahaja yang mereka mahu dan orang-orang meminum sesuka mereka. Dan akhirnya, baginda memberi sebekas air kepada orang yang tadi dalam janabah. Baginda lalu berkata kepadanya: โ€œPergi dan mandilah.โ€ Dan wanita tersebut berdiri memerhatikan apa yang diperbuat terhadap airnya. Demi Allah โ€Ž๏ทป, setelah semua orang selesai minum dan mengambil air daripada gereba, kami tetap merasakan ia lebih penuh dari sebelumnya.

Nabi ๏ทบ lalu bersabda: โ€œKumpulkanlah (makanan) untuknya.โ€ Maka orang-orang pun mengumpulkan untuk perempuan itu tamar Ajwah, tepung gandum, sawiq sehingga terkumpul sebanyak makanan dalam selembar kain, mereka lalu menaikkan wanita tersebut di atas unta dan meletakkan bungkusan makanan tersebut di depannya. Kemudian Nabi ๏ทบ berkata kepada wanita tersebut: โ€œKamu mengetahui bahawa kami tidak mengurangi sedikit pun air milikmu, tetapi Allah โ€Ž๏ทป jua yang telah memberi minum kepada kami.โ€ Wanita tersebut terlambat sedikit sampai ke rumahnya, mereka lalu bertanya, โ€œWahai fulanah, apa yang membuat kamu terlambat?โ€ Wanita tersebut menjawab, โ€œAda perkara ajaib telah berlaku! Aku bertemu dengan dua orang laki-laki yang kemudian mereka membawaku bertemu dengan seorang yang disebut Shabiโ€™i itu, lalu laki-laki itu berbuat begini, begini. Demi Allah โ€Ž๏ทป, sesungguhnya dia adalah tukang sihir yang paling pandai di antara ini dan ini.โ€ Wanita tersebut berkata sambil memberi isyarat dengan mengangkat jari tengah dan telunjuknya ke arah langit, apa yang dimaksudkannya adalah antara langit dan bumi. Atau sememangnya dia adalah Utusan Allah โ€Ž๏ทป. Selepas peristiwa tersebut, kaum Muslimin menyerang kawasan orang-orang musyrikin di sekitar kelompok perempuan tadi tetapi musyrikin dari kelompok wanita itu tidak diganggu. Pada suatu hari wanita itu berkata kepada kaumnya, โ€œAku fikir orang-orang Islam ini memang sengaja membiarkan kalian. Oleh itu mahukah kalian masuk Islam?โ€ Maka kaumnya mendengar cakapnya dan mereka masuk ke dalam Islam.โ€ Abu โ€˜Abdullah berkata, โ€œYang dimaksudkan dengan Shabiโ€™i adalah keluar dari suatu agama kepada agama lain.โ€ Sedangkan Abuโ€™ โ€˜Aliyah berkata, โ€œAsh-Shabiโ€™un adalah kelompok dari Ahlul Kitab yang membaca Kitab Zabur.โ€ Perkataan asbuq dalam Surah Yusuf itu bererti: aku akan cenderung.
(Sahih Bukhari no. 331)

๐Ÿ”ต Tayammum yang dilakukan sebelum itu telah mengangkat hadas tetapi apabila air sudah ada, atau sudah boleh dipakai, maka tayammum tadi menjadi batal untuk digunakan pada solat seterusnya.

10. Ketika seseorang menjama’kan salat Maghrib dan Isyak. Kemudian, selepas menunaikan salat Maghrib, wudhu’nya batal sebelum sempat melakukan salat Isyak. Adakah perlu mengulangi kedua-dua salat Maghrib dan Isyak dengan wudhu’ yang baru?

๐Ÿ”ต Tidak perlu. Salat Maghribnya sah dan hanya perlu solat Isyak sahaja dengan wudhu’ yang baru.

11. Adakah wanita yang mengalami istihadah ketika ketiadaan air perlu bertayammum setiap kali menunaikan salat?

๐Ÿ”ต Jika diqiyaskan dengan dalil bahawa wanita yang istihadah perlu memperbaharui wudhu’ setiap kali salat. Maka begitu jualah keadaannya dengan tayammum.

12. Adakah bertayammum membolehkan seseorang melakukan ibadah seperti salat, membaca Al-Quran, bertawaf dan sebagainya?

๐Ÿ”ต Ya, tetapi bukan semua perkara perlu ada tayammum baru boleh beribadah. Membaca zikir dan Al-Quran boleh dilakukan tanpa mengangkat hadas.

13. Adakah boleh menyentuh mushaf Al-Quran tanpa bersuci?

๐Ÿ”ต Ya. Boleh menyentuh mushaf Al-Quran atau terjemahan Al-Quran tanpa bersuci. Jika mengikut mazhab Asy-Syafi’iy tidak boleh menyentuh mushaf tanpa berlapik.

14. Di dalam situasi di bawah, adakah boleh menjama’kan solat?

Waktu itu Ibnu Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ู…ุง dalam sekitar satu batu dari Madinah. Beliau merasakan yang beliau tidak sempat untuk sampai ke Madinah kerana mempunyai urusan di tempat lain. Maka beliau telah salat dengan bertayammum. Tetapi apabila beliau tiba di Madinah, masih ada lagi waktu itu. Beliau tetap tidak mengulangi salatnya kerana salatnya di tempat sebelum itu sah.

๐Ÿ”ต Tidak kerana Ibnu Umar ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ู…ุง tidak menjama’kan salatnya, bahkan beliau terus sahaja salat tanpa dengan bertayammum.

15. Di dalam menilai situasi seseorang itu mampu atau tidak. Apakah kayu ukur yang boleh kita gunakan supaya tidak terlalu memandang remeh hal-hal agama?

Contohnya, seseorang beranggapan bahawa boleh salat dengan membaca apa sahaja ayat Al-Quran yang dia mampu. Dia tidak membaca Al-Fatihah dalam solatnya. Hanya baca alif lam mim sahaja. Atau dia tidak mampu memahami bahasa Arab dalam salatnya. Maka dia hanya membaca bacaan dalam salat dengan bahasa Melayu yang diketahuinya sahaja.

๐Ÿ”ต Kayu ukur di dalam perkara ini adalah subjektif dan relatif kepada individu tersebut.

Kita dipertanggungjawabkan atas kemampuan kita. Sebagai analogi, ada orang boleh berlari 5 KM, ada yang boleh berlari 7 KM. Namun, jika orang yang mampu berlari 7 KM, hanya lari 5 KM sahaja kerana dia malas, maka dia telah menipu dirinya sendiri.

Hanya yang mengetahui kemampuan kita adalah Allah ๏ทป dan kita sendiri. Orang lain belum tentu lagi mengenali dengan pasti batas kemampuan kita. Di hadapan Allah ๏ทป nanti bagaimanakah kita ingin menjawab sesuatu yang kita sengaja ringankan walhal kita mampu melakukan yang lebih baik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s